Als Vooruit geloven we heel hard in de emanciperende en sociale rol die openbare bibliotheken spelen in onze samenleving. Het zijn plekken waar kennis vergaard wordt, waar gestudeerd wordt, waar sociale ontmoetingen plaatsvinden en, uiteraard, waar veel gelezen wordt. Bibliotheken zijn daarnaast heel belangrijk in het versterken van het leesbeleid en het aanwakkeren van leesplezier bij leerlingen.
Daarom zijn we er als Vooruit van overtuigd dat alle maatregelen die de toegankelijkheid van een bib kunnen bevorderen, overwogen moeten worden. Meer specifiek richting kwetsbare doelgroepen en onze jongeren kunnen en moeten we als gemeente nog meer inzetten op laagdrempeligheid. Op die manier laten we jongeren kennismaken met de mooie wereld van boeken en het lezen, en trekken we effectiever ten strijde tegen laaggeletterdheid.
Volgens ons kunnen we die toegankelijkheid verhogen door de boetesystemen in de verschillende bibliotheken op ons grondgebied af te schaffen. Zo kunnen bibliotheekmedewerkers gerichter ingezet worden om leners te helpen en te inspireren, speelt de financiële drempel geen rol meer in het ontlenen van boeken en worden de kosten voor het boetesysteem, denk aan de invorderingsprocedures, vermeden.
Dat het kan en dat het positieve effecten heeft, toont het Antwerpse voorbeeld. Daar zijn de 17 bibliotheken reeds sinds 2021 boetevrij waarna het ledenaantal gestegen is met zo’n 37.000 extra leden. 60% van de leden van de Antwerpse bibliotheken zijn nu jonger dan 26 jaar en de leden met kansentarief zijn sterk gestegen. En, misschien nog het belangrijkste gevolg: het percentage van ‘te laat terugbrengen’ zakte van 7% naar 2%.
Laten we het inspirerende voorbeeld van Antwerpen bestuderen en toepassen op onze lokale context. Laten we het lezen voorop zetten en laat ons vertrouwen hebben in onze inwoners.
De Vooruit-fractie heeft daarbij volgende vragen:
huishoudelijk reglement gemeenteraad
het verzoek van Vooruit met betrekking tot 'Boetevrije bibliotheken' te behandelen.