Terug
Gepubliceerd op 05/05/2025

2025_GR_00157 - Wegtracé voor wegenis -en rioleringswerken OMV_2024121723 door NV VAN WELLEN GROUP te Beveren - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 29/04/2025 - 19:30 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Victor Catry, voorzitter Gemeenteraad - raadslid; Marc Van de Vijver, burgemeester; Katrien Claus, schepen; Boudewijn Vlegels, schepen; Inge Brocken, schepen; Lien Van Dooren, schepen; Stijn De Munck, raadslid; Laura Staut, schepen; Jeroen Verhulst, schepen; Koen Maes, raadslid; Bram Massar, raadslid; Leentje Van Laere, raadslid; Hilde Maes, raadslid; Walter Van de Vyver, raadslid; Kris Smet, schepen; Anke Heyrman, schepen; Koen Maris, raadslid; Filip Vercauteren, raadslid; Bert Roosens, raadslid; Dimitri Van Laere, schepen; Danny Van Hove, schepen; Antoine Denert, raadslid; Ronny Hiel, raadslid; Marleen Van Hauteghem, raadslid; Jan Van de Perre, raadslid; Bert Verbraeken, raadslid; Tom Roskam, raadslid; Berlinda De Cleen, raadslid; Rudi Hendrikx, raadslid; Jos Stassen, raadslid; Veerle Beernaert, raadslid; Tina Van Havere, raadslid; Denise Melis-De Lamper, raadslid; Nadia Othman, raadslid; Ayoubi Benali, raadslid; Pieter-Jan Certyn, raadslid; Steven Vervaet, raadslid; Ziggy De Koster, raadslid; Jamie Kerremans, raadslid; Katleen De Schepper; Jo Van Duyse, algemeen directeur

Afwezig

Dries Van Wouwe, raadslid; Els Eeckhaoudt, raadslid

Verontschuldigd

Ingeborg De Meulemeester

Secretaris

Jo Van Duyse, algemeen directeur

Voorzitter

Victor Catry, voorzitter Gemeenteraad - raadslid

Stemming op het agendapunt

2025_GR_00157 - Wegtracé voor wegenis -en rioleringswerken OMV_2024121723 door NV VAN WELLEN GROUP te Beveren - Goedkeuring

Aanwezig

Victor Catry, Marc Van de Vijver, Katrien Claus, Boudewijn Vlegels, Inge Brocken, Lien Van Dooren, Stijn De Munck, Laura Staut, Jeroen Verhulst, Koen Maes, Bram Massar, Leentje Van Laere, Hilde Maes, Walter Van de Vyver, Kris Smet, Anke Heyrman, Koen Maris, Filip Vercauteren, Bert Roosens, Dimitri Van Laere, Danny Van Hove, Antoine Denert, Ronny Hiel, Marleen Van Hauteghem, Jan Van de Perre, Bert Verbraeken, Tom Roskam, Berlinda De Cleen, Rudi Hendrikx, Jos Stassen, Veerle Beernaert, Tina Van Havere, Denise Melis-De Lamper, Nadia Othman, Ayoubi Benali, Pieter-Jan Certyn, Steven Vervaet, Ziggy De Koster, Jamie Kerremans, Katleen De Schepper, Jo Van Duyse
Stemmen voor 23
Marc Van de Vijver, Katrien Claus, Boudewijn Vlegels, Inge Brocken, Lien Van Dooren, Laura Staut, Jeroen Verhulst, Leentje Van Laere, Hilde Maes, Kris Smet, Anke Heyrman, Koen Maris, Filip Vercauteren, Bert Roosens, Dimitri Van Laere, Danny Van Hove, Antoine Denert, Ronny Hiel, Marleen Van Hauteghem, Jan Van de Perre, Bert Verbraeken, Pieter-Jan Certyn, Victor Catry
Stemmen tegen 6
Stijn De Munck, Koen Maes, Bram Massar, Jos Stassen, Veerle Beernaert, Steven Vervaet
Onthoudingen 11
Walter Van de Vyver, Tom Roskam, Berlinda De Cleen, Rudi Hendrikx, Tina Van Havere, Denise Melis-De Lamper, Nadia Othman, Ayoubi Benali, Jamie Kerremans, Ziggy De Koster, Katleen De Schepper
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2025_GR_00157 - Wegtracé voor wegenis -en rioleringswerken OMV_2024121723 door NV VAN WELLEN GROUP te Beveren - Goedkeuring 2025_GR_00157 - Wegtracé voor wegenis -en rioleringswerken OMV_2024121723 door NV VAN WELLEN GROUP te Beveren - Goedkeuring

Motivering

Inhoudelijke toelichting

OMV_2024121723-CVB

Aanvrager: NV VAN WELLEN GROUP, Kambalastraat 14, 2030 Antwerpen.
Bouwplaats: Moretusstraat 1-11, 9120 Beveren
Omschrijving: Het oprichten van 6 meergezinswoningen met 125 woongelegenheden met een ondergrondse parking en bovengrondse infiltratie en het heraanleggen van wegenis in de Moretusstraat.

De adviesinstanties verleenden alle (voorwaardelijk) gunstig advies.

Het openbaar onderzoek werd gehouden van 05-12-2024 tot 03-01-2025 en gaf aanleiding tot 4 bezwaarschriften van 4 bezwaarindieners.

De bezwaren m.b.t. de wegenis worden als volgt samengevat en besproken:

  1. Geluids- en geuroverlast 
    het plaatsen van 28 bovengrondse parkeerplaatsen naast het bestaande appartementsgebouw zorgt voor geluids- en geuroverlast. De startende -en aankomende voertuigen zullen de rust verstoren. In de kelder van het project wordt een groot aantal warmtepompen voorzien (+200). Is dit verantwoord? Werd er onderzocht of er voldoende verluchting is? Zal dit grote aantal zorgen voor geluidsoverlast/trillingen in de buurt? Hoe zit het met de brandveiligheid? 
    De GOA beoordeelt dit als ongegrond omdat:
    de aanvraag zich middenin kleinstedelijk gebied situeert, waar de dynamiek van 26 bovengrondse parkeerplaatsen niet als buitengewoon kan worden beschouwd. De bijhorende lawaai- en geurhinder is dermate beperkt dat die in een dergelijke omgeving evenmin als buitengewoon kan worden beschouwd, zeker als de richtlijnen en voorwaarden van de milieudienst worden gevolgd. 
  2. verkeersoverlast 
    onevenredige verdeling van het toekomstig verkeer tussen de Moretusstraat en de Bergeyckdreef. In de mobiliteitsstudie is de mogelijkheid om meer verkeer te sturen langs de Bergeyckdreef onvoldoende onderzocht. Dat het autoverkeer ondergronds in de bochten niet kan draaien, belemmert het in- en uitrijden, met wachtverkeer als gevolg. Het is duidelijk dat dit niet kan in een woonerf. 
    Hoewel de Moretusstraat een doodlopende straat is, zijn er door de kantoren en diensten veel meer voertuigen dan de aanvraag doet uitschijnen. De paar honderd flats die er zijn, zorgen tijdens de piekuren voor frequent gebruik (ook door levering warme maaltijden, pakjes, korte verpleging enz.). Een voetpad blijft ons inziens nodig om de veiligheid te waarborgen. 
    De GOA beoordeelt dit als ongegrond omdat:
    de toegangsweg via de de Bergeyckdreef  enkel kan gebruikt worden door hulpdiensten en vuilnisophaling. De sorteerstraat zal echter ook door de huidige bewoners kunnen worden gebruikt. De hoofdontsluiting langs de Moretusstraat zorgt ervoor dat het bijkomende autoverkeer zoveel mogelijk uit de bestaande wijk wordt geweerd. De deskundige gemeentelijke dienst Mobiliteit maakte in haar uitgebreid advies geen opmerkingen over de bruikbaarheid van de ondergrondse parking voor autoverkeer en evenmin over eventuele problemen bij het in- en uitrijden ervan. 
  3. parkeerdruk 
    De parkeerplaatsen in de Moretusstraat zullen verdwijnen voor de in -en uitrit van de onder–grondse parking en worden gecompenseerd door 3 bijkomende plaatsen op de bezoekersparking, zonder geen garanties op voorbehouden plaatsen zijn voor de bewoners van de Moretusstraat. De 3 plaatsen maken deel uit van een bezoekers/bewonersparking volgens de beschrijving in de nota van het project. Een van de plaatsen zou ook een autodeelplaats worden, zodat er minder auto's op het terrein zouden komen. Wie wordt de particuliere eigenaar van deze deelwagen? Er verdwijnen echter meer dan 3 parkeerplaatsen in de Moretusstraat. 
    De GOA beoordeelt dit als ongegrond omdat:
    de deskundige dienst Mobiliteit in haar uitgebreid advies niet kan besluiten dat er te weinig autoparkeerplaatsen zijn. Ze stelt weer voor om – net zoals in de eerdere aanvraag – een parkeerplaats te voorzien voor autodelen. Een deelparkeerplaats is hoe dan ook niet verbonden aan één specifieke, particuliere deelwagen. De heraanleg van de Moretusstraat in functie van een betere verkeersveiligheid maakt deel uit van de aanvraag. 
  4. verkeersonveiligheid  
    Het project voorziet voor de bewoners een ondergrondse parking met tweerichtingsverkeer. Alle voertuigen en fietsers worden via de helling naar de Moretusstraat geleid. Auto's zullen niet gelijktijdig kunnen kruisen in de bochten en ook voor de veiligheid van de vele fietsers kan worden gevreesd. 
    De Moretusstraat kent door zijn centrale ligging een gemengd verkeer : oudere bewoners, jonge schoolgangers, auto’s en fietsen, voetgangers,... Een woonerf waarbij geen voetpad meer wordt voorzien zal een onveiligheidsgevoel creëren bij de zwakke weggebruikers. Het verdwijnen van het voetpad zou de veiligheid van de vaak bejaarde voetgangers in het gedrang brengen. 
    De GOA beoordeelt dit als ongegrond omdat:
    naast de Moretusstraat een brede, autovrije dreef (de Lange Dreef) loopt, die zeer veilig is voor voet- en fietsverkeer. Algemeen gesteld, zijn er geen "harde" afmetingen waar een weg voor gemotoriseerd verkeer aan moet voldoen: de plaatselijke omstandigheden én de functie van de weg bepalen wat er mogelijk is. Bij een woonstraat met tweerichtingsverkeer zoals de Moretusstraat wordt gebruikelijk een minimale breedte van 4,5 à 5m gehanteerd. Zoals bezwaarindieners zelf aangeven, stemt dit overeen met de huidige breedte van de rijweg van die straat. Bovendien wordt de Moretusstraat heraangelegd als woonerf, met specifiek snelheidsregime, hetgeen de verkeersveiligheid net verhoogt, ondanks dat een woonerf in geen geval een voetpad heeft. 
  5. belangenvermenging 
    De Moretusstraat zal omgevormd worden tot een woonerf is (iets wat de ontwikkelaar vooral uit eigenbelang doet): 
    Het werfverkeer zal in de huidige, smalle straat niet vlot tot de site geraken, maar het toekomstige verkeer door de 125 nieuwe appartementen zou niet vlot de straat in en uit kunnen indien de verkeerssituatie blijft zoals deze is. 
    De Gewestelijke omzendbrief https://www.wegcode.be/nl/regelgeving/2013031749~lngkquwjhf over de woonerven (uit 2013) geeft een duidelijke omschrijving van het woonerf: 
    Het woonerf moet ervoor zorgen dat de voetgangers zich continu kunnen verplaatsen, zonder onderbreking van de looplijn, en dat de voertuigen continu, maar traag, kunnen rijden. In het geval van de woonerf komt er nog een doelstelling bij: het moet ervoor zorgen dat het plaatselijke leven in de openbare ruimte kan plaatsvinden en dat de voetgangers gebruik kunnen maken van de ruimte, onder andere voor spelende kinderen. Het begrip van “continu verplaatsing” is er dus bijkomstig, de voetgangers kunnen de ruimte statisch in bezit nemen. De vlotheid van het gemotoriseerd verkeer is er ook zeer bijkomstig. Het is duidelijk dat men hier een woonerf maakt niet om de woonkwaliteit maar wel de doorstroming te verbeteren. De aanleg van het woonerf bevoordeelt de bouwheer, wat niet de bedoeling kan zijn. 
    De GOA beoordeelt dit als ongegrond omdat:
    de inrichting van de Moretusstraat als woonerf ontegensprekelijk zowel stedenbouwkundig als qua verkeersveiligheid een verbetering is ten opzichte van de huidige situatie. De Moretusstraat is een doodlopende straat in het centrum van de kleinstedelijke kern van Beveren, die nu reeds aan een grote meergezinswoning paalt. Door de inrichting ervan als woonerf zal ze beter bruikbaar zijn voor de omwonenden, ongeacht hun leeftijd. De inrichting én snelheidsbeperking binnen een woonerf zorgen tot slot vooral voor een veiligere verkeerssituatie wanneer onvermijdelijk werfverkeer door de Moretusstraat moet rijden. 

Het college stelt voor om de volledige parkeervakken voor andersvaliden privaat te houden (incl. de extra lengte), en niet enkel de eerste 5,5m. 

 

Daarnaast wordt voorgesteld om parkeerplaats 7 te schrappen en parkeerplaats 8 evenals de groenzone/wegversmalling licht te verplaatsen, zodat de huidige uitkom van de appartementen kan doorgetrokken worden.

Dit geeft een goede connectie met woonerf, parkeervakken en dreef aan overzijde. 


Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:

  1. kennis te nemen van de ingediende 4 bezwaarschriften van 4 personen; 
  2. het wegtracé van de nieuwe wegenis, voor het oprichten van 6 meergezinswoningen met 125 woongelegenheden met een ondergrondse parking en bovengrondse infiltratie en het heraanleggen van wegenis in de Moretusstraat, Moretusstraat 1-11, 9120 Beveren, met bijhorende modeldwarsprofielen, zoals op de plannen ingetekend (maar met uitsluiting van de volledige parkeervakken voor andersvaliden, het schrappen van parkeerplaats 7 en licht verplaatsen van zowel parkeerplaats 8 als de groenzone/wegversmalling) goed te keuren; 
  3. formeel akkoord te gaan dat de aanvrager de voorgestelde aanpassingswerken uitvoert aan de Moretusstraat. 

Juridische grond

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur;
Gelet op het Decreet Omgevingsvergunningen;
Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;
Gelet op de gemeentelijke Algemene Stedenbouwkundige Verordening;

Adviezen

Gemeentelijke technische dienst wegen Gunstig onder voorwaarden
Gemeentelijke dienst mobiliteit Gunstig onder voorwaarden
Gemeentelijke groendienst Ongunstig advies
Federale Overheidsdienst Binnenlandse zaken Gunstig onder voorwaarden
Fluvius System Operator Gunstig onder voorwaarden
Hulpverleningszone Waasland Gunstig onder voorwaarden
De Watergroep Gunstig onder voorwaarden
Gemeentelijke dienst milieubescherming Gunstig onder voorwaarden
Wyre Gunstig onder voorwaarden

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

het openbaar onderzoek over de aanvraag tot omgevingsvergunning van NV VAN WELLEN GROUP voor het oprichten van 6 meergezinswoningen met 125 woongelegenheden met een ondergrondse parking en bovengrondse infiltratie en het heraanleggen van wegenis in de Moretusstraat, Moretusstraat 1-11, 9120 Beveren , te sluiten met kennisname van 4 bezwaren en opmerkingen, inzonderheid de argumenten die daarbij worden aangehaald betreffende de zaak der wegen.

Artikel 2

het wegtracé wegenis -en rioleringswerken bij het openbaar domein te laten inlijven, maar met uitsluiting van de vollédige parkeervakken voor andersvaliden, het schrappen van parkeerplaats 7 en licht verplaatsen van zowel parkeerplaats 8 als de groenzone/wegversmalling.

Artikel 3

formeel akkoord te gaan dat de aanvrager de voorgestelde aanpassingswerken uitvoert aan de Moretusstraat.