Op 13 oktober 2024 werden gemeenteraadsverkiezingen georganiseerd.
Op 2 januari 2025 werd de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd.
Voor de bestuursperiode 2025-2030 dient het lokaal bestuur Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht over te gaan tot de aanduiding van vertegenwoordigers in diverse samenwerkingsverbanden.
Algemeen:
Bij Woonpunt Waas kan je een sociale woning huren, kopen of je kan je private eigendom verhuren aan Woonpunt Waas. Het werkingsgebied van Woonpunt Waas situeert zich in de regio Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Stekene en Zwijndrecht.
Wonen in Vlaanderen maakte als inspiratie een overzicht van de expertise en competenties die bij voorkeur aanwezig zijn binnen de raad van bestuur van uw woonmaatschappij.
Algemene vergadering:
De algemene vergadering der aandeelhouders oefent de bevoegdheden uit die het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen en de statuten van de Woonmaatschappij haar toewijzen.
Alle aandeelhouders mogen deelnemen aan de algemene vergadering en hebben stemrecht. De leden van het bestuursorgaan kunnen de algemene vergadering bijwonen. Wanneer de algemene vergadering beraadslaagt op grond van een door de commissaris opgesteld verslag, woont ook hij de vergadering bij. Daarnaast heeft ook de directeur van de Woonmaatschappij het recht de algemene vergadering bij te wonen.
De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van het bestuursorgaan, bij ontstentenis van de voorzitter, door de ondervoorzitter of bij ontstentenis van zowel de voorzitter als de ondervoorzitter, door de oudste aanwezige bestuurder.
De algemene vergadering van Woonpunt Waas vindt plaats op de laatste dinsdag van de maand mei, dus in 2025 is dat op dinsdag 27 mei 2025.
Om het evenwicht tussen mannen en vrouwen te bewaren, lijkt het aangewezen minstens één kandidaat van elk geslacht voor te stellen.
Raad van bestuur:
Het bestuursorgaan heeft de volgende opdrachten (conform de geldende statuten):
a) beleidsbepaling
b) controle op realisatie van beleid
Het bestuursorgaan bestaat uit hoogstens 15 leden.
De verdeling van de leden van het bestuursorgaan is als volgt:
-Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht: 11 bestuursleden
-Stekene 2 bestuursleden
-Sint-Gillis-Waas 2 bestuursleden.
Zoals eerder gezegd, is ook hier de gendervoorwaarde van toepassing.
Het ingediende amendement door Groen&Co met betrekking tot 2 van de 11 mandaten voor de gemeente BKZ in de Raad van bestuur van Woonpunt Waas worden toegekend aan fracties die niet vertegenwoordigd zijn in het college:
"De minister van Wonen stuurde een omzendbrief rond de samenstelling van de nieuwe raden van bestuur.
https://assets.vlaanderen.be/image/upload/v1729244708/expertise_bestuurders_WM_jwydrm.pdf
Hierbij wordt er gehamerd op de competenties en de expertise die bij de leden van de RVB aanwezig moeten zijn om een RVB goed te laten functioneren.
Het gaat om: kennis van de sociale huisvestingssector, financieel management, strategische kennis en visieontwikkeling, juridische inslag, communicatie en samenwerkingsvaardigheden, maatschappelijke betrokkenheid, kennis van duurzaamheid en innovatie, besluitvaardigheid en verantwoordelijkheidsgevoel, onafhankelijkheid en objectiviteit.
De raad van bestuur van een woonmaatschappij moet gezamenlijk beschikken over een brede verzameling van competenties, variërend van financiële en juridische kennis tot strategisch denken en maatschappelijke betrokkenheid. Deze combinatie van vaardigheden stelt hen in staat om effectief toezicht te houden, de lange termijnvisie van de organisatie te waarborgen en de maatschappelijke taak van de woonmaatschappij op een verantwoorde manier uit te voeren. Het waarborgen van een diverse raad met verschillende expertises helpt om de complexe uitdagingen van de sociale huisvestingsector aan te pakken en duurzame, toekomstgerichte beslissingen te nemen.
Vanuit Groen willen we ervoor pleiten dat er bij de afvaardiging van leden maximaal rekening wordt gehouden met de genoemde competenties.
Momenteel zitten we in de RVB van Woonpunt Waas met meer dan 15 bestuurders. Door de vorming van de Woonmaatschappij in juli 2023, werden de bestaande raden van bestuur samengevoegd en om die reden lag het aantal tijdelijk op meer dan 20 leden. We merken dat dit een groot aantal is.
In de nieuwe RVB zullen 15 leden zitten en dat is beter qua aantal, op voorwaarde dat er goed nagedacht wordt over wie afgevaardigd wordt en op voorwaarde dat er een goed evenwicht komt van personen met uiteenlopende competenties zoals in de omzendbrief gesteld. Gezien de schaal en omvang van onze gemeente, is ook een brede afspiegeling van het politieke spectrum opportuun.
Vanuit Groen pleiten we om bij de afvaardiging van de 15 leden voor de raad van bestuur van Woonpunt Waas, ook enkele plaatsen te laten gaan naar de oppositie. De gemeente BKZ krijgt immers 11 zetels, dat is veel. Sint Gilles Waas en Stekene krijgen elk 2 zetels.
Laat van deze 11 zetels voor de gemeente BKZ, er minimaal 2 naar de oppositie gaan, waarbij er in zijn algemeenheid gestreefd wordt naar zowel een ervaren afvaardiging uit Beveren, als ook een ervaren afvaardiging vanuit Zwijndrecht en Kruibeke zodat de continuïteit van de werking van de RvB gewaarborgd blijft en de betrokkenheid van de deelgemeenten optimaal is. Op die manier gaat expertise niet verloren die door de jaren heen opgebouwd is".
werd verworpen met 24 nee-stemmen ( Wij Samen Sterk en N-VA) bij 1 onthouding ( raadslid Stassen ) tegen 17 ja-stemmen ( Denert, Vlaams Belang, Groen&Co en Vooruit).
Statuten van Woonmaatschappij Woonpunt Waas
De gemeenteraad verkiest bij geheime stemming de volgende voorgedragen kandidaten voor de raad van bestuur, waarbij de 11 kandidaten met de meeste stemmen worden weerhouden:
1. Marc De Mayer (Wij, Samen Sterk) 24 voorkeurstemmen
2. Louis Verest (Wij, Samen Sterk) 23 voorkeurstemmen
2. Ann Van Damme (Wij, Samen Sterk) 23 voorkeurstemmen
4. Liesbeth De Groof (Wij, Samen Sterk) 24 voorkeurstemmen
5. David Van De Vijver (Wij, Samen Sterk) 23 voorkeurstemmen
6. Philip Van Cleemput (Wij, Samen Sterk) 23 voorkeurstemmen
7. Stefanie De Wilde (Wij, Samen Sterk) 23 voorkeurstemmen
8. Bert Verbraeken (N-VA) 23 voorkeurstemmen
9. Inge Vandenbussche (N-VA) 23 voorkeurstemmen
10. Ilse Van Laere (N-VA) 24 voorkeurstemmen
11. Saskia Bressinck (N-VA) 23 voorkeurstemmen
12. Denise Melis-De Lamper (Vooruit) 5 voorkeurstemmen
13. Veerle Beernaert (Groen & Co) 10 voorkeurstemmen
14. Walter Van de Vyver (Vlaams Belang) 7 voorkeurstemmen
Kristien De Roeck en Lientje De Schepper aan te duiden als effectieve vertegenwoordiger voor de (bijzondere) algemene vergadering van Woonmaatschappij Woonpunt Waas voor de volledige legislatuur 2025-2030.
Ann Cools en Marleen Van Hauteghem aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de (bijzondere) algemene vergadering van Woonmaatschappij Woonpunt Waas voor de volledige legislatuur 2025-2030.
1. Marc De Mayer (Wij, Samen Sterk)
2. Louis Verest (Wij, Samen Sterk)
2. Ann Van Damme (Wij, Samen Sterk)
4. Liesbeth De Groof (Wij, Samen Sterk)
5. David Van De Vijver (Wij, Samen Sterk)
6. Philip Van Cleemput (Wij, Samen Sterk)
7. Stefanie De Wilde (Wij, Samen Sterk)
8. Bert Verbraeken (N-VA)
9. Inge Vandenbussche (N-VA)
10. Ilse Van Laere (N-VA)
11. Saskia Bressinck (N-VA)
aan te duiden als vertegenwoordigers voor de raad van bestuur van Woonmaatschappij Woonpunt Waas voor de volledige legislatuur 2025-2030.