De schoolraden werden ingevoerd op 1 april 2005 (ter vervanging van de participatieraden). Op 1 april 2025 loopt de vijfde periode van 4 jaar af en dienen er voor de volgende periode (2025-2029) nieuwe schoolraden te worden samengesteld.
Voor de verkiezingen dient het schoolbestuur (de gemeenteraad) een huishoudelijk reglement vast te stellen.
In 2021 werden alle reglementen met betrekking tot de schoolraden van het gemeentelijk onderwijs Beveren en Kruibeke al op elkaar afgestemd volgens het OVSG-model.
Alle wijzigingen en toevoegingen zijn onderlijnd. In het volledige toegevoegd huishoudelijk reglement zijn alle wijzigingen en toevoegingen in geel aangeduid.
Aan het huishoudelijk reglement werden volgende wijzigingen/toevoegingen aangebracht volgens het OVSG-model:
Pagina 2 – hoofdstuk 2 – artikel 4 – algemeen – toevoeging:
- geen lid zijn van een schoolbestuur, schoolraad, pedagogische raad, ouderraad of enige andere ouderwerking van een school van een ander net.
Pagina 2 - hoofdstuk 2 - artikel 5 - personeel - toevoeging:
- geen ouder zijn van een leerling in de betrokken onderwijsinstelling.
Pagina 2 - hoofdstuk 2 - artikel 5 - lokaal bestuur - wijziging en toevoeging:
Specifieke voorwaarden vertegenwoordiging lokale gemeenschap:
- individueel voorgedragen worden door een lid van de schoolraad of namens een organisatie of vereniging;
- bij consensus door de leden van schoolraad worden gecoöpteerd;
- meerderjarig zijn;
- geen lid zijn van:
* het schoolbestuur van de onderwijsinstelling;
* een schoolbestuur, schoolraad, pedagogische raad, ouderraad of enige andere ouderwerking van een school van een ander net;
* de geleding ouders;
* de geleding personeel.
Pagina 3 - hoofdstuk 3 - artikel 7 - toevoeging:
- niet langer effectief tewerkgesteld is in de school;
- door zijn gedrag het pedagogisch project van de onderwijsinstelling niet langer onderschrijft;
Pagina 3 - hoofdstuk 4 - artikel 8 - toevoeging:
Ingeval er vroegtijdig een einde komt aan het mandaat van een ouder of van een personeelslid, dan wordt de volgende procedure van plaatsvervanger toegepast:
- als de onderliggende raden hun afgevaardigden hebben aangeduid, dan kan een nieuw lid worden aangeduid;
- als de leden werden verkozen, dan wordt op basis van de kiesuitslag de eerstvolgende niet als effectief lid verkozen kandidaat met het grootste aantal stemmen het nieuw effectief lid.
Pagina 4 - hoofdstuk 5 - artikel 10 - toevoeging:
- De participatie van deze leden bevordert de maatschappelijke inbedding van de school en helpt bij het uitbouwen van samenwerkingsverbanden op tal van domeinen, zoals de afstemming en voorbereiding op het beroepsleven, het gebruik van sportinfrastructuur, het gebruik van de schoolgebouwen voor buitenschoolse kinderopvang, de integratie van de scholen in het buurtleven, het gebruik van ICT-infrastructuur…
Pagina 4 - hoofdstuk 5 - artikel 11 - wijziging:
- Elk lid kan kandidaten voordragen, individueel of namens een organisatie/vereniging, gelijk aan het aantal beschikbare mandaten per geldiging.
Pagina 4 - hoofdstuk 6 - artikel 12 - de voorzitter - toevoeging:
De schoolraad duidt de voorzitter van de raad aan. Wanneer hij buiten de raad wordt aangeduid, is hij niet stemgerechtigd.
De directeur noch een lid van het schoolbestuur kunnen als voorzitter worden aangeduid.
De voorzitter wordt aangeduid bij consensus of, indien geen consensus kan worden bereikt, bij gewone meerderheid.
Redenen voor beëindigen van het voorzitterschap
- lid worden van een schoolraad, schoolbestuur of oudervereniging van een basisschool van een ander net;
- vrijwillig ontslag als voorzitter.
Is de voorzitter effectief lid van de schoolraad dan zijn de artikelen 6 en 7 ook van toepassing.
Bij onvoorzienbare afwezigheid van de voorzitter op een bijeenkomst van de schoolraad, duidt de raad een plaatsvervangende voorzitter aan onder de aanwezige leden.
Pagina 5 - hoofdstuk 6 - artikel 13 - secretariaat - toevoeging:
De secretaris wordt binnen of buiten de raad aangeduid bij wijze van consensus of bij gewone meerderheid. Wanneer hij buiten de raad wordt aangeduid, is hij niet stemgerechtigd. Bij afwezigheid wordt een plaatsvervanger aangeduid door de leden van de schoolraad.
Pagina 6 en 7 - hoofdstuk 6 - artikel 15 - wijzigingen en toevoegingen:
ALGEMENE WERKAFSPRAKEN
1. Wijze van bijeenroeping: De schoolraad wordt door de voorzitter bijeengeroepen per e-mail met vermelding van plaats, datum, tijdstip en de agendapunten. De agendapunten moeten duidelijk worden geformuleerd. Eventuele informatieve documenten worden als bijlage meegestuurd. De uitnodiging wordt ten laatste tien werkdagen voor de bijeenkomst overgemaakt aan de leden.
2. Het gebruikelijke tijdstip en de plaats van samenkomst wordt na overleg binnen de raad vastgelegd. Er wordt niet vergaderd tijdens de lesuren. De vergaderingen van de schoolraad zijn niet openbaar.
3. Vergaderfrequentie: De schoolraad vergadert zo vaak als nodig is en met ten minste tweemaal per schooljaar. Op schriftelijk verzoek van ten minste twee van de geledingen, roept de voorzitter de schoolraad bijeen, uiterlijk tien werkdagen na het verzoek.
4. De agenda voor overleg of advies: De voorzitter bepaalt de agendapunten. De leden kunnen ten laatste vijf werkdagen voor de vergadering schriftelijk een punt aan de overleg- of adviesagenda toevoegen. De uitnodiging voor het overleg en de overlegagenda worden overgemaakt aan:
- de leden van de schoolraad, de pedagogische raad en de ouderraad;
- het schoolbestuur of zijn afgevaardigde;
- de directeur.
De uitnodiging voor het advies en de adviesagenda worden overgemaakt aan:
- de leden van de schoolraad, de pedagogische raad en de ouderraad;
- het schoolbestuur of zijn afgevaardigde, tenzij de schoolraad afzonderlijk wenst te vergaderen over het advies op eigen initiatief;
- de directeur, tenzij de schoolraad afzonderlijk wenst te vergaderen over het advies op eigen initiatief.
5. Afzien van het recht op overleg: De schoolraad kan afzien van het recht op overleg mits alle leden akkoord gaan.
De schoolraad deelt deze beslissing onmiddellijk mee aan het schoolbestuur.
6. Standpuntbepaling: De schoolraad kan slechts rechtsgeldig overleggen indien de meerderheid van de leden aanwezig is.
Indien de vergadering niet voldoende aanwezigen telt, wordt een nieuwe vergadering gepland, minstens één week later. De volgende vergadering beslist ongeacht het aantal aanwezigen.
Het overleg leidt tot een verslag waarin alle standpunten worden opgenomen.
Volgens het Participatiedecreet hebben de leden van de schoolraad in functie van de uitoefening van de bevoegdheden van de schoolraad een algemeen informatierecht. Het schoolbestuur bezorgt daartoe aan de leden van de schoolraad, samen met de vergaderagenda, alle relevante documenten.
Indien tijdens of na een overleg vastgesteld wordt dat er cruciale informatie ontbrak, dan wordt de desbetreffende beslissing van het schoolbestuur opgeschort.
Indien het schoolbestuur een overleg vraagt over een onderwerp van beslissing die de schoolorganisatie en de eigenheid van de school fundamenteel verandert, dan moeten de leden van de schoolraad eerst de geleding die ze vertegenwoordigen informeren én raadplegen.
Wanneer een overleg niet plaatsvindt binnen een termijn van eenentwintig kalenderdagen, die ingaat de dag nadat een geplande beslissing voor overleg wordt voorgelegd, wordt het overleg geacht te hebben plaatsgevonden. Deze termijn wordt geschorst tijdens de schoolvakanties.
Het advies op eigen initiatief over een overlegaangelegenheid wordt conform bezorgd aan het schoolbestuur. Het schoolbestuur geeft na ontvangst van dit advies binnen dertig kalenderdagen een gemotiveerd antwoord. Deze termijn wordt geschorst tijdens de schoolvakanties.
Pagina 8 - hoofdstuk 6 - artikel 16 - wijziging:
8° de infrastructuurwerken die niet onder het toepassingsgebied vallen van artikel 42, ,§ 1, eerste Lid, 1°, a) en b), van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten;
Pagina 9 - hoofdstuk 6 - artikel 21 - communicatie- en informatieplicht - toevoeging:
De schoolraad maakt zijn werking en samenstelling bekend via de volgende kanalen: nieuwsbrief en schoolwebsite.
De schoolraad maakt in ieder geval via zijn geledingen zijn standpunten en adviezen bekend aan de personeelsleden, ouders en lokale gemeenschap.
Omzendbrief GD/2004/03
akkoord te gaan met het huishoudelijk reglement voor de schoolraden van het gemeentelijk onderwijs Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht voor de periode 2025-2029, zoals voorgelegd.