Terug
Gepubliceerd op 22/01/2025

2025_GR_00021 - Bijzondere politieverordening op de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 14/01/2025 - 19:30 Raadzaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Politiereglement.

Samenstelling

Aanwezig

Victor Catry, voorzitter Gemeenteraad - raadslid; Marc Van de Vijver, burgemeester; Katrien Claus, schepen; Boudewijn Vlegels, schepen; Ingeborg De Meulemeester, raadslid; Inge Brocken, schepen; Lien Van Dooren, schepen; Stijn De Munck, raadslid; Laura Staut, schepen; Jeroen Verhulst, schepen; Koen Maes, raadslid; Kathleen De Schepper, raadslid; Bram Massar, raadslid; Leentje Van Laere, raadslid; Hilde Maes, raadslid; Dries Van Wouwe, raadslid; Walter Van de Vyver, raadslid; Kris Smet, schepen; Anke Heyrman, schepen; Koen Maris, raadslid; Filip Vercauteren, raadslid; Bert Roossens, raadslid; Dimitri Van Van Laere, schepen; Danny Van Van Hove, schepen; Antoine Denert, raadslid; Ronny Hiel, raadslid; Els Eeckhaoudt, raadslid; Marleen Van Van Hauteghem, raadslid; Jan Van de Perre, raadslid; Bert Verbraeken, raadslid; Tom Roskam, raadslid; Berlinda De Cleen, raadslid; Jos Stassen, raadslid; Veerle Beernaert, raadslid; Tina Van Havere, raadslid; Denise Melis-De Melis-De Lamper, raadslid; Nadia Othman, raadslid; Ayoubi Benali, raadslid; Pieter-Jan Certyn, raadslid; Steven Vervaet, raadslid; Ziggy De Koster, raadslid; Jamie Kerremans, raadslid; Jo Van Duyse, algemeen directeur

Verontschuldigd

Rudi Hendrikx, raadslid

Secretaris

Jo Van Duyse, algemeen directeur

Voorzitter

Victor Catry, voorzitter Gemeenteraad - raadslid
2025_GR_00021 - Bijzondere politieverordening op de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) - Goedkeuring 2025_GR_00021 - Bijzondere politieverordening op de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) - Goedkeuring

Motivering

Inhoudelijke toelichting

Voor de fusie werd zowel in Zwijndrecht als in Beveren handhavend opgetreden door middel van gemeentelijke administratieve sancties (GAS). In Kruibeke werd dit nooit ingevoerd.

Het bestuur dient zich uit te spreken of ze GAS wenst in te voeren in de fusiegemeente. Het grootste voordeel van GAS is het feit dat de gemeente zelf instaat en verantwoordelijk is voor de handhaving van sommige ongewenste gedragingen. Zo is ze verantwoordelijk voor (en kan ze ook prioriteiten stellen in) de handhaving van gemeentelijk beleid. Daarnaast is ook de nabijheid van de sanctionerend ambtenaar een voordeel, en dit in beide richtingen. Immers, de sanctionerend ambtenaar is op de hoogte van wat er gebeurt in de gemeente waar hij is aangesteld enerzijds en is relatief eenvoudig / laagdrempelig te contacteren bij problemen, klachten of bezwaren anderzijds.

Daarnaast heeft het parket ook te kennen gegeven in het verleden dat het sommige “kleine” inbreuken niet langer vervolgt (wegens capaciteitsproblemen). Het is bijgevolg belangrijk dat de gemeente deze rol overneemt omdat er anders straffeloosheid dreigt voor sommige inbreuken.

Indien het bestuur wenst om GAS in te voeren, doet het dit best zo snel mogelijk om geen rechtsonzekerheid en -ongelijkheid te creëren binnen de nieuwe gemeente.

GAS omvat volgende onderdelen:

GAS 1/2/3: dit betreft inbreuken die als niet verkeersgerelateerde overlast kunnen worden beschouwd. Bijvoorbeeld: sluikstorten, winkeldiefstal, beschadigingen, nachtlawaai, blaffende honden, loslopende dieren, winkeldiefstal,…

GAS 4 : inbreuken op stilstaan en parkeren.

GAS 5 : beperkte snelheidsovertredingen. Dit zal via een apart agendapunt aan het bestuur worden voorgelegd.

Over volgende zaken dient het bestuur een beslissing te nemen.

  1. GAS-reglement

Het GAS-reglement bevat de inbreuken die binnen de gemeente met een GAS-boete kunnen worden gestraft. Er wordt voorgesteld om in de nieuwe gemeente gebruik te maken van het bestaande GAS-reglement van de gemeente Beveren als startpunt. Dit heeft volgende voordelen:

  • Gekend door de huidige sanctionerend ambtenaren.
  • Gekend door voormalige politiezone Waasland-Noord.
  • Toegepast in de gehele (voormalige) politiezone Waasland-Noord / elke wijziging moet bijgevolg ook in SGW en Stekene worden doorgevoerd.
  • Beperkt in omvang. Het reglement beperkt zich tot de essentie en is bijgevolg eenvoudig toe te passen op andere gemeenten. Na vergelijking met het bestuurlijk handhavingsreglement van Zwijndrecht bleek ook dat er nauwelijks verschillen zijn tussen GAS-overtredingen in Beveren en Zwijndrecht. Met andere woorden, alles wat in Zwijndrecht met een GAS-boete kon worden gestraft, is ook opgenomen in het ontwerp GAS-reglement van heden. 
  • Weinig discussies / twistpunten / twijfels / juridische procedures in het verleden.

Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om het reglement in lijn te brengen met de wet op de gemeentelijke administratieve sancties die eind 2023 enkele belangrijke wijzigingen onderging. Zo wordt het maximaal boetebedrag voor meerderjarigen / rechtspersonen opgetrokken naar 500 euro voor GAS1/2/3. Voor minderjarigen blijft dit 175 euro. Voor GAS 4 en 5 worden zowel de inbreuken als de boetebedragen bepaald door hogere wetgeving ; hierin heeft een gemeente geen inspraak.

Daarnaast wordt er een nieuwe (gemengde) inbreuk toegevoegd die met GAS sanctioneerbaar is, met name artikel 18  van de wet  op de openingsuren uit 2006 : Inbreuken op de voorafgaande vergunningsplicht die gemeentebesturen kunnen opleggen voor nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie.

Ook wordt het inhalen in een fietsstraat strafbaar met een GAS-boete.

Tenslotte zijn er ook vanuit de politiezone en burgemeester enkele vragen gekomen tot aanpassing van het bestaande politiereglement, met name met betrekking tot het ontsteken van vuurwerk, het niet hinderen van politiediensten, de tijdelijke en bestuurlijke inbeslagname van “boomcars” en enkele versoepelingen naar landbouwers toe inzake rein houden van het openbaar domein. Een volledig overzicht van de wijzigingen vindt men in bijlage.

GAS 1 tot en met 4 is opgenomen in het GAS-reglement. GAS 5 is opgenomen in een andere politieverordening, met name het politiereglement betreffende de beperkte snelheidsovertredingen en wordt in een apart agendapunt behandeld. Zoals reeds eerder aangehaald, is er voor GAS 4 en 5 voor de gemeente weinig of geen keuzevrijheid. Indien men beslist te handhaven via GAS 4 en 5 wordt het kader (inbreuken en boetebedragen) opgelegd via hogere wetgeving. Handhaving via GAS 4 en 5 is dus in heel Vlaanderen identiek.

        2. Toepassing op minderjarigen

De GAS-wetgeving laat toe GAS-boetes op te leggen aan minderjarigen vanaf 14 jaar. Deze boetes kunnen enkel opgelegd worden als er geen bemiddelde oplossing (bijvoorbeeld een vorm van gemeenschapsdienst) wordt gevonden tussen dader en slachtoffer (dit is dikwijls de gemeente in het kader van het algemeen belang).

Het lijkt aangewezen echter om de minimumleeftijd te handhaven op 16 jaar (zoals het in Beveren en Zwijndrecht reeds het geval was). Jongere daders zullen bijgevolg steeds worden opgevolgd en bestraft door het jeugdparket.

De GAS-wetgeving verplicht gemeenten om voorafgaand advies te vragen aan de jeugdraad bij de invoering van GAS op minderjarigen. Dit is bij invoering in Beveren en Zwijndrecht in het verleden (2013) reeds gebeurd. In Kruibeke werd dit advies gevraagd aan de jeugdraad in zitting  van 16 december 2024. De adviezen worden in bijlage toegevoegd. Van zodra er een nieuwe jeugdraad wordt samengesteld in Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht zal het reglement opnieuw worden voorgelegd voor advies.

        3. Aanstelling sanctionerend ambtenaren

De gemeenteraad dient sanctionerend ambtenaren aan te stellen. Enkel de gemeente Beveren beschikte over sanctionerend ambtenaren. Deze dienen opnieuw te worden aangesteld door de gemeenteraad om te kunnen optreden in de gemeente Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht. Om de toevloed van dossiers te kunnen opvangen werd reeds voorzien in een derde sanctionerend ambtenaar (Willem Janssens) naast de reeds aangewezen sanctionerend ambtenaren (Veronique Francq en Joris Hulstaert).

Deze drie sanctionerend ambtenaren zijn geen voltijds sanctionerend ambtenaren. Zij hebben nog taken binnen de gemeente. Maar het is verstandig om in voldoende back-up te voorzien bij afwezigheden gelet op de korte termijnen die gelden in de GAS-procedures.

Deze aanstelling wordt in een apart agendapunt aan de gemeenteraad voorgelegd.

        4. Protocolakkoorden

Voor GAS 2 en 3 (= gemengde inbreuken, dit zijn inbreuken die ook nog strafrechtelijk kunnen afgehandeld worden onder bepaalde voorwaarden) en GAS 4 moeten er met het Openbaar Ministerie protocolakkoorden worden afgesloten. Dit zijn enerzijds samenwerkingsovereenkomsten en omvatten in die zin enkele praktische afspraken. Maar daarnaast bepalen zij ook de voorwaarden waaronder de gemeente dit type inbreuken zelf mag afhandelen. Voldoet een inbreuk niet aan deze voorwaarden, dan moet de politie of de sanctionerend ambtenaar het dossier overmaken aan het Parket en staan zij in voor de verdere afhandeling / vervolging. Zo mag er bijvoorbeeld geen sprake zijn van geweld, mag de schade niet te groot zijn (bijvoorbeeld maximum 500 euro bij winkeldiefstal) en mag er ook geen sprake zijn van een georganiseerd karakter (bendevorming). Deze protocolakkoorden zijn niet onderhandelbaar en gelden in het gehele gerechtelijk arrondissement.




Met 35 nee-stemmen (Wij Samen Sterk, N-VA, Groen & Co en Vooruit) een onthouding (raadslid Denert) en 6 ja-stemmen (Vlaams Belang) wordt volgend amendement verworpen.

Amendement 1 agendapunt 6: Bijzondere politieverordening op de gemeentelijke administratieve sancties

De Vlaams Belangfractie is voorstander van een GAS-beleid.

We vinden de verordening zoals ze nu voorligt echter een gemiste kans. De wetgever voorziet immers dat een GAS-beleid (GAS 1/2/3) van toepassing kan zijn voor minderjarigen vanaf 14 jaar. De verordening, die nu voor onze nieuwe fusiegemeente en politiezone wordt voorgesteld, zou enkel van toepassing zijn voor minderjarigen vanaf 16 jaar.

Gezien de huidige achterstand bij de jeugdparketten en jeugdrechtbanken en om een duidelijk signaal te geven dat overtredingen en inbreuken ook door jongere minderjarigen in onze nieuwe fusiegemeente niet getolereerd zullen worden, lijkt het onze fractie aangewezen om de minimumleeftijd in deze verordening (in artikel 2) te bepalen op 14 jaar, zoals het trouwens ook steeds van toepassing was in de gemeente Temse.

Het amendement op artikel 2 van dit agendapunt luidt dan ook:

“De minimumleeftijd om in aanmerking te komen voor een gemeentelijke administratieve sanctie te bepalen op 14 jaar.”



 Met 31 nee-stemmen (Wij Samen Sterk, N-VA en Vlaams Belang), 6 onthoudingen (raadslid Denert en Groen&Co) en 5 ja-stemmen (raadslid Stassen en Vooruit) wordt volgend amendement verworpen.

Amendement 2 agendapunt 6: Bijzondere politieverordening op de gemeentelijke administratieve sancties

Het amendement van Vooruit om in artikel 7 van het reglement het sluitingsuur om 03.00 uur ’s nachts van drankgelegenheden te schrappen.

Juridische grond

Gelet op de GAS-wet van 24 juni 2013 ;

Gelet op artikel 119bis van de nieuwe gemeentewet ;

Gelet op het decreet lokaal bestuuur ;

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

het bijzonder politiereglement betreffende de gemeentelijke administratieve sancties goed te keuren.

Artikel 2

de minimumleeftijd om in aanmerking te komen voor een gemeentelijke administratieve sanctie te bepalen op 16 jaar.

Artikel 3

de protocolakkoorden verkeer en niet-verkeer goed te keuren.

Artikel 4

het bijzonder politiereglement in werking te laten treden op 15 januari 2025.