Een wettelijke samenwoning kan eenzijdig opgezegd worden. Om een wettelijke samenwoning te beëindigen moet er een verklaring afgelegd worden bij de ambtenaar van burgerlijke stand van de gemeente.
Bij een eenzijdige beëindiging zal de afwezige partner op de hoogte worden gesteld door de aflevering van een gerechtsdeurwaardersexploot binnen de acht dagen na het afleggen van de schriftelijke verklaring. Het is de partner die de éénzijdige verklaring heeft afgelegd die de kosten draagt van dat gerechtsdeurwaardersexploot.
Op dit moment worden de kosten van de gerechtsdeurwaarder niet geregeld in een retributiereglement omdat de kosten van de betekening en kennisgeving vooraf moeten betaald worden door diegene die de verklaring aflegt. Die voorafbetaling is in de praktijk echter niet werkbaar. VVSG redeneert daarom dat dit geen afgifte is van een administratief stuk, maar wel een administratieve prestatie, waardoor retributie mogelijk is.
Naar aanleiding van de fusie is het aangeraden om de bedragen voor de eenzijdige verbreking van een wettelijke samenwoning bij gerechtsdeurwaarderexploot op elkaar af te stemmen, zodat de burger vanaf 1 januari 2025 op elke locatie in de nieuwe fusiegemeente dezelfde prijs betaalt.
Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur;
Artikelen 1475 tot 1479 van het Burgerlijk Wetboek.
Met ingang van 1 januari 2025 en dit voor onbepaalde duur wordt een retributie geheven voor de aanvraag van een eenzijdige verbreking wettelijke samenwoning.
De deurwaarderskosten die bij een eenzijdige verbreking horen, zijn wettelijk bepaald via artikel 1476 oud BW. Daar staat: “De ambtenaar van de burgerlijke stand betekent binnen acht dagen de eenzijdige verklaring van de beëindiging bij gerechtsdeurwaardersexploot aan de andere partij. In elk geval moeten de kosten van de betekening en de kennisgeving vooraf worden betaald door hen die de verklaring afleggen.”
De retributie is verschuldigd door de persoon die aan de ambtenaar van de burgerlijke stand een verzoek doet tot een éénzijdige verbreking wettelijke samenwoning.
Er wordt een forfaitair bedrag gevraagd van 250 euro voor de kosten die de gerechtsdeurwaarder aanrekent aan de gemeente voor zijn deurwaardersexploot. Indien na ontvangst van de factuur van de gerechtsdeurwaarder zou blijken dat de factuur lager is dan het geïnde forfaitaire bedrag, dan zal het verschil worden terugbetaald aan de schuldenaar.
Er wordt een forfaitair bedrag gevraagd van 500 euro indien het om een buitenlands éénzijdig verzoekschrift gaat. Indien na ontvangst van de factuur van de gerechtsdeurwaarder zou blijken dat de factuur lager is dan het geïnde forfaitaire bedrag, dan zal het verschil worden terugbetaald aan de schuldenaar.
De retributie dient contant betaald te worden bij de aanvraag van een éénzijdige verbreking wettelijke samenwoning, tegen afgifte van een betalingsbewijs. Wanneer de contante inning niet kan worden uitgevoerd, kan de retributie geïnd worden door middel van een factuur.
Artikel 177 van het Decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen. Bij betwistingen zal het gemeentebestuur zich wenden tot de burgerlijke rechtbank om de retributie in te vorderen.
Alle betwistingen omtrent de toepassing van dit reglement en eventuele misbruiken worden door het college van burgemeester en schepenen beslecht.
In afwijking van artikel 288, 1ste lid van het Decreet Lokaal Bestuur treedt dit reglement in werking op 1 januari 2025.
Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur, brengt de gemeente de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking van dit reglement.
Dit reglement wordt bekendgemaakt conform de bepalingen van artikelen 286, §1, 1° en 287 van het Decreet Lokaal Bestuur.