Terug
Gepubliceerd op 11/12/2024

2024_GR_00244 - Voorlopige vaststelling RUP Oude Zandstraat - Vrasenestraat - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 10/12/2024 - 19:30 Raadzaal gemeentehuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Veerle Vincke, voorzitter; Marc Van de Vijver, burgemeester; Filip Kegels, schepen; Katrien Claus, schepen; Boudewijn Vlegels, schepen; Ingeborg De Meulemeester, schepen; Inge Brocken, raadslid; Roger Heirwegh, raadslid; Werner Maes, raadslid; Johan Smet, raadslid; Andre Buyl, raadslid; Ann Cools, raadslid; Issam Benali, raadslid; Lien Van Dooren, schepen; Dominique Tielens, raadslid; Jan Van De Perre, raadslid; Karolien Weekers, raadslid; Stijn De Munck, raadslid; Laura Staut, schepen; Jeroen Verhulst, schepen; Koen Maes, raadslid; Lientje De Schepper, raadslid; Annick Van de Vyver, raadslid; Kathleen De Schepper, raadslid; Méline Rovillard, raadslid; Bram Massar, raadslid; Leen Van Laere, raadslid; Debbie Vlaeminck; Victor Catry, raadslid; Guy Tindemans, raadslid; Hilde Maes, Raadslid; Annelies Van de Vyver, Raadslid; Jo Van Duyse, algemeen directeur

Verontschuldigd

Marijke De Graef, raadslid; Jan Creve, raadslid; Jozef Schelfhout

Secretaris

Jo Van Duyse, algemeen directeur

Voorzitter

Veerle Vincke, voorzitter
2024_GR_00244 - Voorlopige vaststelling RUP Oude Zandstraat - Vrasenestraat - Goedkeuring 2024_GR_00244 - Voorlopige vaststelling RUP Oude Zandstraat - Vrasenestraat - Goedkeuring

Motivering

Inhoudelijke toelichting

Inhoud Ruimtelijk Uitvoeringsplan Oude Zandstraat - Vrasenestraat

Het plangebied omvat een gedeelte van het centrum van Beveren en beslaat de contouren van het BPA ‘Oude Zandstraat – Donkvijver’. Dit BPA werd opgemaakt met als doelstelling om het gewestplan te verfijnen, maar ook om wonen en centrumfuncties zoals handel, ambachten en diensten te stimuleren. Het BPA kent echter een hoge detailleringsgraad en is niet meer afgestemd op de huidige ruimtelijke context. Als gevolg van een toenemend aantal centrumfuncties en verhoging van het bouwprofiel werd het plangebied gaandeweg steeds meer geconfronteerd met verkeersoverlast en parkeerdruk.

Het voorliggend RUP heeft tot doel om het BPA te herzien, rekening houdende met bestaande ruimtelijke knelpunten en potenties. De uitgangspunten van voorliggend RUP zijn erop gericht om de leefbaarheid van het plangebied en bij uitbreiding van het centrum van Beveren te verhogen. Dit onder andere door kleinhandel en andere centrumfuncties te ondersteunen, maar ook door een gepast antwoord te bieden op bestaande problematieken inzake verkeersleefbaarheid en parkeerdruk.

Procedure

Het college van burgemeester en schepenen keurde de start- en procesnota van het RUP Oude Zandstraat - Vrasenestraat goed in zitting van 7 februari 2022. De publieke raadpleging en adviesronde vond plaats van 21 februari 2022 tot en met 22 april 2022. Er werd een participatiemoment georganiseerd op 23 maart 2022.

Het college van burgemeester en schepenen keurde de scopingsnota van het RUP Oude Zandstraat - Vrasenestraat goed in zitting van 23 oktober 2023.

Het college van burgemeester en schepenen keurde het voorontwerp van het RUP Oude Zandstraat - Vrasenestraat goed in zitting van 13 mei 2024. De schriftelijke plenaire fase werd georganiseerd van 8 juni 2024 tot 1 juli 2024. Er werden vijf adviezen ontvangen: Departement Omgeving, provincie Oost-Vlaanderen, De Lijn, Agentschap Wegen en Verkeer en GECORO Beveren.

Verwerking adviezen 

Op basis van de ontvangen adviezen van de geraadpleegde instanties werd het voorontwerp herwerkt tot voorliggend ontwerp RUP Oude Zandstraat - Vrasenestraat.

1. Advies Departement Omgeving - voorwaardelijk gunstig

Grafisch plan: Het planteam heeft op het grafisch plan de op te heffen verkavelingen benoemd.
Stedenbouwkundige voorschriften: 
- Het planteam heeft art. 1.2.2 geschrapt. Dit betrof een algemene bepaling inzake vormgeving die voor Departement Omgeving onvoldoende rechtszeker en duidelijk was.
- Het planteam heeft overbodige verwijzingen geschrapt in de verordenende bepalingen van de stedenbouwkundige voorschriften en deze meegenomen in de toelichtende bepalingen.

- Artikel 4.4.2: materiële fout werd aangepast (percentage was foutief)
- Artikel 5 en 6 werd ingedeeld onder de categorie van gebiedsaanduiding bedrijvigheid. Op vraag van Departement Omgeving werd de gebiedscategorie aangepast naar 'wonen'.
- Departement Omgeving adviseert dat de indeling van artikel 8.1 onder de gebiedscategorie 'overig groen' vreemd is gelet op mogelijkheid van tuinconstructies. Een parkgebied is niet bedoeld voor woningbijgebouwen en aanverwante constructies. Het planteam heeft de zones voor bebouwing in artikel 4.3 verruimd. Het parkgebied blijft zoals voorzien in artikel 8.1 maar zonder opties tot bebouwing in het park buiten de zones van artikel 4.3.

2. Advies provincie Oost-Vlaanderen - voorwaardelijk gunstig

- De gevraagde bijsturing inzake de bespreking van de overstromingsgevoeligheid werd aangepast in de toelichtingsnota. 
- In de stedenbouwkundige voorschriften werd een algemene bepaling (artikel 1.4) toegevoegd inzake overstromingsrobuust bouwen.

3. Agentschap Wegen en Verkeer - gunstig

4. De Lijn - gunstig

5. GECORO - voorwaardelijk gunstig

Het planteam heeft de voorschriften gewijzigd inzake:
- Parkeren op eigen terrein is verplicht. Er is eveneens de mogelijkheid tot het afkopen van parkeerplaatsen. Indien zich opportuniteiten voordoen kunnen functies en parkeervoorzieningen uit het binnengebied mee ontsluiten via of voor ontsluiting aantakken op bestaande ontsluitingen doorheen het binnengebied richting Warande en Diederik Van Beverenlaan. In functie van deze ontsluiting werd eveneens artikel 5.2.2 aangepast m.b.t. 5m groenzone.
- Een minimale uitbreiding van het kasteel werd mogelijk gemaakt i.f.v. toegankelijkheid en brandveiligheid.

De GECORO vraagt om de plancontour aan te passen omdat enkele garages niet in het plangebied werden opgenomen. Het planteam stelt dat de aanpassing van het plangebied in deze fase niet meer mogelijk is zonder het opnieuw doorlopen van de procedure vanaf fase startnota. De garages die niet in het RUP zijn opgenomen zijn echter wel meegenomen binnen het aanpalende BPA.
De GECORO vraagt om de bouwdieptes in de stedenbouwkundige voorschriften aan te passen conform gemeentelijke stedenbouwkunde verordening. Echter is de bebouwde toestand in het plangebied dermate ontwikkeld ingevolge de betrokken oorspronkelijke BPA’s waar expliciet de bouwdieptes werden vastgelegd dat een eenvoudige toepassing van de stedenbouwkundige verordening niet zondermeer mogelijk is. Het RUP biedt echter marge om toekomstgerichte ontwikkelingen mogelijk te maken en om in het gebied in te zetten op ontpitting, ontharding en ingroening en kadert zo in de visie van de stedenbouwkundige verordening. 


Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het ontwerp RUP Oude Zandstraat - Vrasenestraat, bestaande uit een toelichtingsnota, een procesnota, een grafisch plan met bijhorende stedenbouwkundige voorschriften en een register van plancompensatie, voorlopig vast te stellen.

Juridische grond

Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) artikel 2.2.1 t.e.m. artikel 2.2.6 en artikel 2.2.18 t.e.m. artikel 2.2.25, artikel 4.4.26§1, en bijhorende uitvoeringsbesluiten.

Gelet op het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen.

Gelet op het decreet Lokaal Bestuur.


Adviezen

Departement Omgeving Gunstig onder voorwaarden
Agentschap Wegen en Verkeer Gunstig onder voorwaarden
De Lijn Gunstig advies
Provincie Oost-Vlaanderen Gunstig onder voorwaarden
GECORO Beveren Gunstig onder voorwaarden

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

om het ontwerp RUP Oude Zandstraat - Vrasenestraat, bestaande uit een grafisch plan, stedenbouwkundige voorschriften, een toelichtingsnota, een procesnota en een register van percelen met planschade of planbaten, voorlopig vast te stellen.