Aangezien er op 1 januari 2025 nog geen gemeenschappelijke rechtspositieregeling zal zijn voor het personeel van de nieuwe fusiegemeente, moeten er dringend een aantal keuzes gemaakt worden in functie van de parametrisatie van de loonsoftware. Dit betreft onder andere het vastleggen van een overzicht van welke soorten afwezigheden (vb. ziekte, verlofstelsels,...) al dan niet meerekenbaar zijn voor opbouw van o.a. anciënniteit, vakantiegeld, eindejaarstoelage, jaarlijks verlof,... (artikel 47 BVR RPR).
Een gedeelte van dit overzicht is sowieso al wettelijk vastgelegd, maar bepaalde items laten autonomie aan het lokaal bestuur om een keuze te maken.
In overleg met het extern bureau Jurplus heeft de werkgroep HR een voorstel opgemaakt en voorgelegd aan het fusieteam en het college waarin de rode draad gevormd wordt door het principe 'werken loont'. Wij willen enerzijds als organisatie alle mogelijkheden bieden aan onze medewerkers om te kiezen voor een vorm van prestatievermindering, maar anderzijds willen wij de personeelsleden die aan hun volledige prestatiebreuk werken, belonen door bepaalde afwezigheden niet meerekenbaar te maken.
Voor gemeente en OCMW Beveren houdt deze wijziging in dat de tabel in bijlage II van de huidige rechtspositieregeling vervangen wordt door de tabel in bijlage toegevoegd bij dit besluit.
Dit voorstel tot wijziging van de rechtspositieregeling zal in de 3 besturen afzonderlijk voorgelegd worden aan de raad voor goedkeuring.
Besluit Vlaamse Regering over de Rechtspositieregeling
om akkoord te gaan met de voorgestelde wijziging aan de rechtspositieregeling van het personeel van lokaal bestuur Beveren.