Terug
Gepubliceerd op 31/01/2024

2024_GR_00045 - Ten verzoeke van Groen: Haagstraat, Vrasene: geen vrijgave van woonreservegebied & stemming tot bevriezen - Advies

Gemeenteraad
di 30/01/2024 - 19:30 raadzaal gemeentehuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Veerle Vincke, voorzitter; Marc Van de Vijver, burgemeester; Filip Kegels, schepen; Katrien Claus, schepen; Boudewijn Vlegels, schepen; Ingeborg De Meulemeester, schepen; Inge Brocken, raadslid; Roger Heirwegh, raadslid; Werner Maes, raadslid; Johan Smet, raadslid; Ann Cools, raadslid; Issam Benali, raadslid; Lien Van Dooren, schepen; Dominique Tielens, raadslid; Jan Van De Perre, raadslid; Karolien Weekers, raadslid; Stijn De Munck, raadslid; Laura Staut, schepen; Jeroen Verhulst, schepen; Koen Maes, raadslid; Lientje De Schepper, raadslid; Annick Van de Vyver, raadslid; Kathleen De Schepper, raadslid; Méline Rovillard, raadslid; Bram Massar, raadslid; Leen Van Laere, raadslid; Jan Creve, raadslid; Debbie Vlaeminck; Victor Catry, raadslid; Guy Tindemans, raadslid; Hilde Maes, Raadslid; Annelies Van de Vyver, Raadslid; Jo Van Duyse, algemeen directeur

Verontschuldigd

Andre Buyl, raadslid; Marijke De Graef, raadslid; Jozef Schelfhout

Secretaris

Jo Van Duyse, algemeen directeur

Voorzitter

Veerle Vincke, voorzitter
2024_GR_00045 - Ten verzoeke van Groen: Haagstraat, Vrasene: geen vrijgave van woonreservegebied & stemming tot bevriezen - Advies 2024_GR_00045 - Ten verzoeke van Groen: Haagstraat, Vrasene: geen vrijgave van woonreservegebied & stemming tot bevriezen - Advies

Motivering

Inhoudelijke toelichting

Het woonuitbreidingsgebied Haagstraat in Vrasene omvat het binnengebied aan de Haagstraat tot aan de grenzen van de sportzone. Dit is een gebied van iets minder dan 5 hectare. In de afgelopen jaren werden verschillende verkavelingsplannen ingediend. Deze plannen stuitten op veel protest van de inwoners in Vrasene en werden finaal ook telkens verworpen door de hogere overheid.

Inmiddels leven we al in een nieuwe realiteit, want op 24 mei 2023 keurde het Vlaams Parlement het Decreet Woonreservegebieden goed. De nieuwe decretale regeling plaatst een “stolp” over de nog aanwezige woonreservegebieden. Het aansnijden van onbebouwd woonreservegebied kan pas als de gemeente het gebied “vrijgeeft”. 

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de tot hiertoe geldende regeling zijn:

-          Bouwen of verkavelen kan slechts worden toegestaan op grond van een voorafgaand gemeenteraadsbesluit tot de vrijgave van een woonreservegebied (of een samenhangend deel ervan). Dit heet het “vrijgavebesluit”.

-          Dit besluit bepaalt voorwaarden voor een kwalitatieve ontwikkeling van het gebied. Het kan ook lasten opleggen.

-          Het aansnijden van onbebouwde gronden in woonreservegebied is dus niet meer mogelijk via een principieel akkoord of via rechtstreekse aanvragen voor verkavelingen of groepswoningbouw.

-          Eigenaars van gronden kunnen de gemeente verzoeken een gebied vrij te geven door een concreet project voor te leggen.

Als we rekening houden met alle ingediende bezwaren en de vernietiging door de hogere overheid van eerdere verkavelingsplannen voor dit gebied lijkt voor Groen Beveren ons duidelijkheid verschaffen een goed idee.

Bovenop de eerdere bezwaren kunnen we inmiddels nog een vernieuwd bezwaar toevoegen. De nieuwe Vlaamse watertoetskaart van 2023 toont dat er bijkomende percelen in het binnengebied als overstromingsgevoelig zijn aangeduid. Deze percelen zijn voornamelijk te vinden aan de achterzijde van de woningen in de Haagstraat.

In navolging van eerdere woonuitbreidingsgebieden die in 2023 werden bevroren, stellen we voor om dezelfde maatregel toe te passen voor het woonuitbreidingsgebied Haagstraat, Vrasene.

Groen Beveren legt het volgende voor ter stemming: het binnengebied en woonuitbreidingsgebied Haagstraat, gekend als VrA in de woonbehoeftestudie (2017) te bevriezen.

Juridische grond

huishoudelijk reglement gemeenteraad

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

het binnengebied en woonuitbreidingsgebied, Haagstraat gekend als VrA in de woonbehoeftenstudie (2017) te bevriezen gedurende deze legislatuur.