Eind oktober liep de publieke raadpleging ten einde over de startnota rond de verbindingsweg N70 en E34. Buurtbewoners hebben zich inmiddels georganiseerd in een actiecomité en hielden een druk bijgewoond informatiemoment. Daar kwamen heel wat bezorgdheden naar boven, bezorgdheden die Groen ook deelt.
We betwisten de hoge noodzaak. We verwijzen naar een ander GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) ‘E34-west ter hoogte van de Waaslandhaven’, de planning van de Oostelijke Tangent in Sint-Niklaas (een extra verbinding tussen de E17 en de N70) en er is de Oosterweelverbinding. Dit is juist allemaal bedoeld om het vrachtverkeer van en naar de haven in goede banen te leiden. Wacht die resultaten af alvorens nieuwe ingrepen te plannen. Het zou niet de eerste nutteloze weg of brug zijn in Vlaanderen. De realiteit komt niet altijd overeen met de verkeersmodellen.
Groen is eveneens bezorgd over de leefbaarheid van Vrasene, een van de doelen van deze nieuwe weg. Een nieuwe weg lokt echter nieuw verkeer, dat is jaren geleden al wetenschappelijk vastgesteld. Het vrachtverkeer door de dorpskernen kan op andere manieren worden aangepakt.
De verbindingsweg doorsnijdt een heel mooi stuk polder tussen Beveren en Vrasene. Heel wat kleine landschapselementen typeren dit landschap. Een verbindingsweg zal dit onherroepelijk aantasten. De nieuwe weg zal ook door watergevoelig gebied lopen. Het traject volgt een waterloop wat dan weer contraproductief is voor een gebied dat nu al extra aandacht vraagt voor waterbuffering. Er zijn in het noordelijk gebied ook soortenbeschermingsprogramma’s en habitatrichlijnen actief. Terwijl er miljoenen euro worden uitgegeven aan deze Europese richtlijnen in de Waaslandhaven zou net ten zuiden van de E34 al deze inspanningen onder druk komen.
Ook de bunkerlinie zal worden aangetast, een meer dan belangrijk symbool in de verdedigingsgordel van Antwerpen en ons land met een grote erfgoedwaarde.
Onnodig te vertellen dat onze landbouw nu al zwaar onder druk staat, ze zal nog meer onder druk komen door de aanleg van deze weg. Een voorzichtige schatting leert ons dat er minstens 30 hectare landbouwgrond zal verdwijnen. Deze bijkomende onteigeningen zullen ook leiden tot heel wat versnippering.
Groen is niet blind voor de huidige verkeersproblemen. We stellen daarom ook heel duidelijk dat het echte nulalternatief geen optie is. Er zal meer moeten gebeuren indien deze verbindingsweg er niet zou komen, vandaar het nulplus alternatief, wat eerder door omwonenden en verenigingen werd voorgesteld. Er zijn immers andere mogelijkheden om zwaar verkeer uit de dorpskernen te houden. Groen denkt daarbij aan ANPR-camera’s en meer controle om de reeds bestaande wetgeving af te dwingen. Ook kunnen aan de aanwezige wegeninfrastructuur doordachte wijzigingen aangebracht worden. Bijkomend herkomst –en bestemmingsonderzoek is nodig om duidelijk aan te geven welke straten dienen ontsloten te worden voor vrachtverkeer.
Groen vreest ook voor extra sluipverkeer met alle vervuiling en lawaai dat daarmee gepaard gaat. We verwijzen immers naar de aanleg van de Oostelijke Tangent in Sint-Niklaas, waardoor er een mogelijke maasdoorsnijding zal gebeuren tussen de E17 en E34, maar de N70 tussen Sint-Niklaas en het Doornpark een pak meer vrachtverkeer zal te slikken krijgen (zie ook bijgevoegde kaart). Het hoge kostenplaatje voor deze verbindingsweg kan beter besteed worden: veilige fietspaden tussen Vrasene en Beveren, zeker voor de vele schoolgaande kinderen, daar wachten we al lang op. Andere duurzame oplossingen voor een aantal verkeersproblemen worden niet onderzocht.
Ter stemming: de gemeente Beveren engageert zich om richting hogere overheden het zogenaamde nulplus alternatief ook volwaardig te laten opnemen in de verdere onderzoeken en studies van het GRUP.
huishoudelijk reglement gemeenteraad
het verzoek van Groen met betrekking tot onderzoek nulplus alternatief voor verbindingsweg E34-N70 te verwerpen.