Inhoudelijke toelichting
De gemeente Beveren wenst een ruimtelijk uitvoeringsplan op te maken voor zes historisch gegroeide zonevreemde bedrijven. De gemeente Beveren voert sinds enkele jaren een ruimtelijk beleid inzake zonevreemde bedrijven. In het verleden werden reeds verschillende ruimtelijke planprocessen doorlopen. Hiervoor werd reeds grondig voorbereidend onderzoek gevoerd. Dit resulteerde in een inventaris van 62 zonevreemde bedrijven, opgenomen in het informatieve deel van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan Beveren. Uiteindelijk werden over de jaren heen vier BPA’s opgemaakt voor 29 van de 62 zonevreemde bedrijven. De overige bedrijven werden omwille van diverse redenen vooralsnog niet opgenomen in een BPA of RUP. Verder volgden nog een aantal ruimtelijke uitvoeringsplannen ten gevolge van een gunstig planologisch attest. Naar aanleiding van de heropstart in 2013 van het reeds in 2002 opgestarte PRUP “Afbakening kleinstedelijk Gebied Beveren-Melsele”, werd de vraag rond de taakstelling van lokale bedrijventerreinen opnieuw gesteld. Ten gevolge van gewestelijke planningsinitiatieven (Afbakening zeehavengebied Antwerpen – havenontwikkeling linkeroever en Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen) is de gemeente immers een grote oppervlakte aan lokale bedrijventerreinen verloren. In 2016 maakte het college van burgemeester en schepenen de beleidskeuze om enkel nog lokale bedrijventerreinen af te werken en/of te ontwikkelen, en ziet het af van de ontwikkeling van bijkomende regionale bedrijventerreinen.
In voorliggend ruimtelijk uitvoeringsplan worden zes zonevreemde bedrijven onderzocht waarvan de gemeente overtuigd is dat hun historische locatie nog over voldoende ontwikkelingsmogelijkheden beschikt. Voorliggend RUP betreft de vierde fase inzake het ruimtelijk beleid van de zonevreemde bedrijven voor de gemeente Beveren.
Het RUP bevat volgende zes zonevreemde bedrijven:
Procedurele toelichting
In zitting van 25 april 2023 besliste de gemeenteraad het RUP Zonevreemde Bedrijven Fase 4 voorlopig vast te stellen.
Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 12 mei 2023 tot 11 juli 2023. Er werden geen opmerkingen ingediend.
Tijdens het openbaar onderzoek werden drie adviezen ontvangen, namelijk van Departement Omgeving, Deputatie Oost-Vlaanderen en Elia. Deze adviezen werden integraal als bijlage toegevoegd.
De GECORO kwam samen op 2 oktober 2023 ter bespreking van de binnengekomen adviezen tijdens het openbaar onderzoek van het RUP Zonevreemde Bedrijven Fase 4.
Het advies van de GECORO op de ontvangen adviezen uit het openbaar onderzoek werd voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen in zitting van 9 oktober 2023.
Bespreking adviezen per deel-RUP
Deelgebied Vygee bvba
Het Departement Omgeving maakt principieel bezwaar tegen de opname van Vygee bvba in het ruimtelijk uitvoeringsplan. De vergunde activiteiten zijn para-agrarisch en horen niet thuis in een RUP voor zonevreemde bedrijven. Deze zijn zone-eigen aan de bestemmingszone van het gewestplan, namelijk agrarisch gebied. De bestaande commerciële functie is niet vergund en is zonevreemd aan de bestemmingszone. De ontwikkeling van een commerciële activiteit kan volgens de principes van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan niet binnen kwetsbare open ruimte en is daarbij ook niet gewenst.
De provincie Oost-Vlaanderen geeft gunstig advies voor het deelplan Vygee bvba.
De GECORO adviseert om het deelplan Vygee bvba niet te schrappen in het RUP Zonevreemde Bedrijven Fase 4 en geeft gunstig advies.
Deelgebied Kenis bvba
Het Departement Omgeving geeft gunstig advies voor het deelplan Kenis bvba.
De provincie Oost-Vlaanderen geeft gunstig advies voor het deelplan Kenis bvba.
De GECORO geeft gunstig advies voor het deelplan Kenis bvba.
Deelgebied Thoen nv
Het Departement Omgeving geeft gunstig advies voor het deelplan Thoen nv.
De provincie Oost-Vlaanderen geeft gunstig advies voor het deelplan Thoen nv.
De GECORO geeft gunstig advies voor het deelplan Thoen nv.
Deelgebied Seghers Setisol nv
Het Departement Omgeving maakt voorbehoud op het deelplan Segher Setisol nv omwille van de mogelijke aantasting van de agrarische structuren. Er wordt gevraagd om de stedenbouwkundige voorschriften en plancontouren aan te passen.
In haar advies geeft Departement Omgeving aan dat de Melselebeek met de begeleidende beplanting de natuurlijke grens vormt tussen de stedelijke ruimte en het open agrarische gebied. Met de uitbreiding van het kadastraal perceel nr. 39B wordt HAG (herbevestigd agrarisch gebied) ingenomen. Het voorliggend plan doorbreekt deze grens. De inname van gronden die momenteel in actief landbouwgebruik zijn is bijgevolg niet evident.
De provincie Oost-Vlaanderen geeft gunstig advies voor het deelplan Seghers Setisol nv. De provincie geeft als opmerking mee om de uitbreidingen compact te voorzien, gelet op de zichtbare grens van de bebouwde omgeving.
De GECORO geeft voorwaardelijk gunstig advies voor het deelplan Seghers Setisol nv.
De GECORO stelt voor om de plancontour niet aan te passen en de toelichtende nota aan te vullen met bijkomende motivatie, en om de stedenbouwkundige voorschriften inzake inplanting en verharding verder te nuanceren. Het vetgedrukt gedeelte is de voorgestelde toevoeging.
Art. 1.2.1 Inplantingsvoorschriften
De inplanting van bedrijfsgebouwen is vrij op voorwaarde dat deze geclusterd worden en zich laten integreren en verbinden met de omliggende bebouwings- en omgevingscontext. Efficiënt ruimtegebruik dient te worden nagestreefd.
Art. 1.2.2 Maximale terreinbezetting en verhardingsgraad
De maximale terreinbezetting (B/T) bedraagt 35%. Bedrijfsgebouwen worden compact vormgegeven teneinde efficiënt en optimaal ruimtegebruik na te streven.
Minstens 15% van de niet-bebouwde ruimte dient onverhard en onbebouwd te blijven:
- Verhardingen zijn mogelijk in functie van toegankelijkheid, laden en lossen, parkeren, circulatie en opslag, en dienen beperkt te blijven. Verhardingen worden voorzien in aansluiting op de bedrijfsgebouwen. Een kwalitatieve inrichting staat voorop.
Deelgebied Pachatrans cvba
Het Departement Omgeving maakt principieel bezwaar tegen de opname van Pachatrans cvba in het ruimtelijk uitvoeringsplan. Het bedrijf ligt in een zone waar landschapsontwikkeling wordt voorzien conform het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan en ligt in een zone waar een AGNAS-RUP wordt overwogen. De Oude Baan is op heden niet geschikt om een transportbedrijf te ontsluiten. Een herevaluatie kan gebeuren nadat het kleinstedelijk gebied Beveren is afgebakend en er voldoende duidelijkheid is over het toekomststatuut, de ligging en de breedte van de Oude Baan.
De provincie Oost-Vlaanderen geeft ongunstig advies voor het deelplan Pachatrans cvba gezien het om een onvergunde toestand gaat en dus in se de aanvraag van een nieuwe bedrijfssite betreft. De opname van een nieuwe bedrijfssite hoort niet huis in een RUP zonevreemde bedrijven.
De GECORO adviseert om het deelplan Pachatrans cvba niet te schrappen.
Deelgebied Wase Dierenbescherming vzw
Het Departement Omgeving maakt voorbehoud op het deelplan Wase Dierenbescherming vzw omwille van de mogelijke aantasting van de agrarische structuren.
De provincie Oost-Vlaanderen geeft gunstig advies voor het deelplan Wase Dierenbescherming vzw.
De GECORO adviseert om de stedenbouwkundige voorschriften aan te passen inzake de maximale bezettingsgraad en hoofdbestemming. Het vetgedrukte is de voorgestelde toevoeging.
Art. 1.2.3 Maximale terreinbezetting en verhardingsgraad De maximale terreinbezetting (B/T) bedraagt 15% . De maximale terreinbezetting (B/T) bedraagt 12%. (...)
Art. 1.1 Bestemmingsvoorschriften
Hoofdbestemming: De zone is bestemd voor landschappelijke integreerbare kleinschalige lokale en dienstverlenende functies. De zone is bestemd voor een opvangcentrum voor dieren.
Het voorlopig vastgestelde ontwerp-RUP werd aangepast conform het advies van de GECORO. Het aangepaste RUP Zonevreemde Bedrijven Fase 4 is bijgevoegd in bijlage.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het RUP Zonevreemde Bedrijven Fase 4 goed te keuren (procesnota, toelichtingsnota, een grafisch register plancompensatie, een grafisch plan en bijhorende stedenbouwkundige voorschriften).
Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening artikel 2.2.18 – 2.2.25
om kennis te nemen van de drie ingekomen adviezen en geen bezwaren naar aanleiding van het openbaar onderzoek van het RUP Zonevreemde Bedrijven Fase 4.
om kennis te nemen van het het GECORO-advies over het ontwerp-RUP Zonevreemde Bedrijven Fase 4.
om akkoord te gaan met de door de GECORO voorgestelde aanpassingen aan het RUP Zonevreemde Bedrijven Fase 4.
om het gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Zonevreemde Bedrijven Fase 4 bestaande uit een procesnota, een toelichtingsnota, een grafisch register plancompensatie, een grafisch plan en bijhorende stedenbouwkundige voorschriften, definitief vast te stellen.