Fluxys plant de aanleg van een nieuwe leidingstraat voor waterstof en CO2, evenwijdig met de bestaande aardgasleiding Zelzate – Beveren (Kallo) en eveneens parallel met de E34. In het kader van dit plan, maakt de Vlaamse overheid een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) “Leidingstraat Zelzate – Kallo” op.
De Vlaamse Regering heeft op 15 september 2023 het ontwerp-GRUP 'Leidingstraat Zelzate-Kallo' voorlopig vastgesteld. De verschillende documenten zijn bijgevoegd als bijlage.
Voor dit ontwerp-RUP is een openbaar onderzoek lopende van 10 oktober 2023 tot en met 8 december 2023.
Het voorgenomen plan laat toe om ondergrondse leidingen aan te leggen tussen de havens van Gent en Antwerpen, en is gelegen op het grondgebied van de gemeenten Zelzate, Wachtebeke, Moerbeke, Stekene, Sint-Gillis-Waas en Beveren. Het tracé is gebundeld met de E34 en bevindt zich grotendeels ten noorden van de snelweg. Op het grondgebied Beveren is een alternatief voorzien waarvan het tracé langsheen de E34 grotendeels ten zuiden van de snelweg gesitueerd is.
De gemeenteraad van Beveren heeft de mogelijkheid om advies uit te brengen over het ontwerp-GRUP, uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek, 8 december 2023.
De aangehaalde punten uit het advies van het college van burgemeester en schepenen d.d. 24 april 2023 inzake het voorontwerp RUP werden grotendeels verwerkt. De punten die niet verwerkt zitten in het ontwerp RUP, worden opnieuw opgenomen.
Vanuit het college wordt voorgesteld om de volgende opmerkingen te formuleren op het ontwerp-GRUP Leidingstraat Zelzate-Kallo:
Algemeen
In het GRUP wordt op het grondgebied Beveren alternatief E2 (ligging van het leidingtracé ten zuiden van de E34) naar voren geschoven als keuze voor de nieuwe leidingstraat. Dit is in de verschillende documenten (zowel toelichtingsnota als plan-MER) onvoldoende gemotiveerd. Er zijn op dit moment ruim voldoende redenen om te kiezen voor het initiële planvoornemen, waarbij het tracé van de nieuwe leidingstraat ten noorden van de E34 ligt, o.a.:
- Recent heeft het Havenbedrijf een omgevingsvergunning aangevraagd voor een afgraving en ophoging omwille van creatie rietzone en bufferlichaam. Die bevindt zich in de zone net ten noorden van de spoorlijn langs de E34, tussen Noord-Zuid Verbinding en Koestraat. Daar lijkt het logischer om de leidingstraat te voorzien. Dit kan verder bekeken worden i.k.v. de verdere vergunningsbehandeling.
- Gelet op de reeds aanwezige leidingstraat ten noorden van de E34, wordt opnieuw aanbevolen (zoals reeds aangehaald in het advies op het voorontwerp RUP) om de geplande leidingen van Fluxys voor waterstof en CO2 eveneens ten noorden van de E34 in te plannen.
- In het kader van het Gewestelijk RUP “E34-West” en het Gewestelijk RUP “Verbindingsweg N70-E34” zou de parallelweg ten zuiden van de E34 behouden blijven. Bovendien wordt een bijkomende fietssnelweg voorzien ten zuiden van de E34. Om verder ruimte-inname te voorkomen, wordt aanbevolen om de geplande leidingen van Fluxys voor waterstof en CO2 eveneens ten noorden van de E34 in te plannen.
- Het lijkt ook niet wenselijk dat extra landbouwruimte wordt ingenomen ten zuiden van E34, terwijl ten noorden van de E34 restruimte lijkt te liggen (cfr. Foto 17 pagina 49 van de Toelichtingsnota). Zo wordt in het plan-MER (op pagina 227) gesteld dat het studiegebied van alternatief E2 de grootste oppervlakte geregistreerd landbouwgebruik omvat (ten opzichte van het planvoornemen en alle andere alternatieven), net iets meer dan alternatief E1. Ook de impact door structuurwijziging/profielverstoring is het grootst bij de alternatieven E1 en E2.
- Bij de opmaak van het Gewestelijk RUP en de plan-MER worden enerzijds voorbarige aannames gedaan over nog niet (definitief) vastgestelde planinitiatieven (Gewestelijk RUP “E34-West”). Anderzijds wordt er geen rekening gehouden met lopende planinitiatieven (Gewestelijk RUP “Verbindingsweg N70-E34). Er dient voldoende afstemming te zijn met deze planinitiatieven om geen onnodige bijkomende ruimte-inname te realiseren.
Opmerkingen op Toelichtingsnota
- Pagina 8: De vermelde link is niet correct (link geeft een foutmelding).
- Pagina 12: De eerste zin van §1.4 is niet correct. Hierin wordt vermeld dat ter hoogte van de (beide) eindstations een bestemming gemeenschaps- en openbare nutsvoorzieningen aangeduid wordt. Op het grafisch plan is deze herbestemming enkel van toepassing op het eindstation van Zelzate, en niet op dit van Kallo. Het eindstation van Kallo is actueel gelegen in een gebied voor ambachtelijke bedrijven en kmo's. De aanduiding van de bestemming gemeenschaps- en openbare nutsvoorzieningen is dus enkel van toepassing op het eindstation in Zelzate.
- Pagina 12: In de laatste alinea wordt vermeld dat bij de impactbepaling gewerkt wordt met een waterstofleiding met een diameter van 1200 mm. Op pagina 37 van het plan-MER wordt echter rekening gehouden met een diameter van 600 mm voor de waterstofleiding. Dit is verder te verduidelijken en overeen te stemmen. Zijn de resultaten en conclusies wel correct?
- Pagina 18: In de tweede alinea van §4.1.1 staat dat de vermelde woonkernen (Wachtebeke, Moerbeke, Stekene, Kemzeke, Sint-Gillis-Waas, Vrasene, Verrebroek en Beveren) zich ten zuiden van de E34 bevinden. Dit is niet correct; enkel Verrebroek is ten noorden van de E34 gesitueerd.
- Pagina 21: Hier wordt de gewenste keuze van het tracé beschreven. Hierbij wordt voor het grondgebied Beveren enkel gesproken over het alternatief E2 als gewenste toestand, en niet over het planvoornemen (tracé ten noorden van de E34) of alternatief E1. Op het grafisch plan wordt echter wel nog rekening gehouden met alternatief E1. Dit dient verduidelijkt te worden.
- Pagina 53: De tweede alinea van §9 is onduidelijk:
- Het station in Kallo is momenteel niet gesitueerd in bufferzone, maar in een gebied voor ambachtelijke bedrijven en kmo's. Of is deze tekst van toepassing op het station in Zelzate?
- Ter hoogte van het station te Zelzate is er wel een bufferzone die omgezet wordt naar gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, maar de oppervlakte hiervan bedraagt ca. 1 ha in plaats van de vermelde 2 ha.
Opmerkingen op Verordenend Grafisch Plan (deel 3/3)
- De leidingstraat is op het grafisch plan op het grondgebied Beveren ter hoogte van het druppelvormig complex (aansluiting met R2) ingetekend zowel volgens alternatief E1 (leidingstraat loopt onder de bestaande takken door van het afrittencomplex met de R2) als volgens alternatief E2 (uitbuiging van leidingstraat rond bestaande druppel afrit ter hoogte van het complex met de R2). Dit maakt het mogelijk om beide tracés te voorzien van een ondergrondse leiding. Voorgesteld wordt om in het grafisch plan slechts één van beide alternatieven op te nemen, of in de stedenbouwkundige voorschriften op te nemen dat slechts één van beide tracés mogelijk is en dat het andere tracé komt te vervallen van zodra het gewenste alternatief gekozen werd.
Opmerkingen op Verordenende Stedenbouwkundige voorschriften
- Artikel 1: De leidingstraat is op het grafisch plan op het grondgebied Beveren ter hoogte van het druppelvormig complex (aansluiting met R2) ingetekend zowel volgens alternatief E1 (leidingstraat loopt onder de bestaande takken door van het afrittencomplex met de R2) als volgens alternatief E2 (uitbuiging van leidingstraat rond bestaande druppel afrit ter hoogte van het complex met de R2). Dit maakt het mogelijk om beide tracés te voorzien van een ondergrondse leiding. Indien het grafisch plan niet aangepast wordt, wordt voorgesteld om in de stedenbouwkundige voorschriften op te nemen dat slechts één van beide tracés mogelijk is en dat het andere tracé komt te vervallen van zodra het gewenste alternatief gekozen werd.
Opmerkingen op Plan-MER
- Pagina 218 en 231: Hier zijn foutieve verwijzingen opgenomen (“Fout! Verwijzingsbron niet gevonden”). In het voorontwerp werd hier nog verwezen naar een bijlage 4 (Analyse externe veiligheid). Deze bijlage is echter niet opgenomen. Het is hierdoor onmogelijk om hier advies over te geven. Voorgesteld wordt om de effecten betreffende externe veiligheid verder aan te vullen en opnieuw ter advisering voor te leggen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om
- Akkoord te gaan om bovenvermelde opmerkingen als advies in te dienen bij de Vlaamse Regering tegen uiterlijk 8 december 2023;
- Vanuit gemeente Beveren één van de volgende adviezen te selecteren:
- Gedeeltelijk gunstig
- Gedeeltelijk gunstig, gedeeltelijk ongunstig
- Ongunstig
- Volledig gunstig
- Te beslissen of het advies met of zonder voorwaarden wordt ingediend bij de Vlaamse Regering.