In de meerjarenplanning staan voor 500.000 euro uitgaven gepland voor de verdere installatie van nieuwe ondergrondse afvalcontainers. Momenteel zijn alle ondergrondse afvalcontainers in onze gemeente niet onderworpen aan het DIFTAR-systeem. Dat systeem is eerlijk, sociaal en werkt volgens het vervuiler betaald principe. Daar waar enkele jaren geleden slechts een beperkte kennis van ondergrondse afvalcontainers die op gewicht afrekenen, bekend was, is intussen deze markt serieus veranderd. Zo startte ook Blankenberge in mei van dit jaar met dit systeem. We zijn ervan overtuig dat door dit systeem ook de ongemakken zullen verminderen waarbij inwoners proberen zoveel als mogelijk per inworp in de container te krijgen en deze daardoor geblokkeerd geraken.
Ter stemming: Principiële beslissing naar opstart onderzoek ondergrondse afvalcontainers via het DIFTAR-systeem en dus betaalbaar op gewicht niet per inworp. Vooraleer nieuwe ondergrondse afvalcontainers worden uitgerold in onze gemeente krijgen de gemeenteraadsleden in een commissie uitleg door deskundigen en afvalintercommunale Ibogem na een grondig onderzoek naar de betaalbaarheid en werkzaamheid van ondergrondse containers die het gewicht kunnen meten en afrekenen.
huishoudelijk reglement gemeenteraad
het verzoek van Groen met betrekking tot principiële beslissing tot opstart onderzoek DIFTAR-systeem (afrekening op gewicht in plaats per inworp) voor ondergrondse afvalcontainers te behandelen.