Seksueel grensoverschrijdend gedrag in de publieke ruimte is één van die uitdagingen waarmee lokale besturen dagelijks geconfronteerd worden. Daarom ontwikkelde Plan International een internationaal programma in de aanpak tegen straatintimidatie: het Safer Cities programma. Het programma omvat een allesomvattende 360°-aanpak: de jongeren delen hun ervaringen, identificeren het probleem en formuleren oplossingen.
Op het digitaal platform kunnen jongeren van de stad aangeven waar ze intimidatie hebben ervaren of waar ze zich net veilig voelen. Daarna gaan een aantal ‘jongerenambassadeurs’ met de gegevens aan de slag en ontwikkelen ze een sensibiliseringscampagne. Het traject landt in een rapport met beleidsaanbevelingen dat wordt opgesteld met behulp van een universiteit. De jongerenambassadeurs stellen dit rapport voor aan de relevante beleidsactoren van het lokaal bestuur en gaan erover met hen in dialoog.
Met de Safer Cities inspiratiegids willen we de lokale besturen, groot of klein, de nodige inspiratie en knowhow aanreiken zodat ze zelfstandig met het thema aan de slag kunnen.
Heel specifiek voor kleinere lokale besturen, werd een laagdrempelige versie van het Safer Cities digitaal platform ontwikkeld. Tot eind 2024 kunnen 20 lokale besturen beroep doen op dit gratis aanbod.
Gaat de gemeente inschrijven op de oproep van ABB en Plan België om van het aanbod van het digitaal platform gebruik te maken? Gaat de gemeente dit initiatief verder bekend maken onder de jeugdverenigingen zodat deze op de hoogte zijn van het initiatief en hierdoor proactief eventuele problemen kunnen aangepakt worden? Zijn er al andere initiatieven die de gemeente onderneemt om intimidatie op straat aan te pakken en zijn hiervan al meldingen binnengekomen bij onze gemeentelijke of politionele diensten?
huishoudelijk reglement gemeenteraad
het verzoek van Open Vld met betrekking tot Safer cities te behandelen.