Terug
Gepubliceerd op 30/09/2021

2021_GR_00269 - Definitieve vaststelling nieuwe straatnamen" uitbreiding Bunderhof" te Haasdonk - Vaststelling

Gemeenteraad
di 28/09/2021 - 19:30 Raadzaal in het nieuw gemeentehuis, Gravenplein te Beveren
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Veerle Vincke, voorzitter; Marc Van de Vijver, burgemeester; Filip Kegels, schepen; Katrien Claus, schepen; Boudewijn Vlegels, schepen; Raf Van Roeyen, schepen; Ingeborg De Meulemeester, schepen; Inge Brocken, schepen; Dirk Van Esbroeck, schepen; Roger Heirwegh, raadslid; Werner Maes, raadslid; Johan Smet, raadslid; Andre Buyl, raadslid; Ernest Smet, raadslid; Marijke De Graef, raadslid; Ann Cools, raadslid; Issam Benali, raadslid; Lien Van Dooren, raadslid; Jens De Wael, raadslid; Dominique Tielens, raadslid; Jan Van De Perre, raadslid; Karolien Weekers, raadslid; Stijn De Munck, raadslid; Laura Staut, raadslid; Jeroen Verhulst, raadslid; Koen Maes, raadslid; Lientje De Schepper, raadslid; Annick Van de Vyver, raadslid; Kathleen De Schepper, raadslid; Méline Rovillard, raadslid; Bram Massar, raadslid; Katty Schelfhout, raadslid; Leen Van Laere, raadslid; Jan Creve, raadslid; Jozef Schelfhout; Jo Van Duyse, algemeen directeur

Secretaris

Jo Van Duyse, algemeen directeur

Voorzitter

Veerle Vincke, voorzitter
2021_GR_00269 - Definitieve vaststelling nieuwe straatnamen" uitbreiding Bunderhof" te Haasdonk - Vaststelling 2021_GR_00269 - Definitieve vaststelling nieuwe straatnamen" uitbreiding Bunderhof" te Haasdonk - Vaststelling

Motivering

Inhoudelijke toelichting

D 32/RS

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 15 februari 2021 de omgevingsvergunning verleend voor de uitbreiding van de wijk Bunderhof met een project bestaande uit 34 ééngezinswoningen en 3 meergezinswoningen (samen 24 woongelegenheden).

Voor het project moeten nog 3 straatnamen toegekend worden.

Het college heeft in zitting van 19 april 2021 beslist het voorstel van de Gemeentelijke Cultuurraad van 24 maart 2021 te volgen.

De volgende straatnamen werden door de gemeenteraad in zitting van 25 mei 2021 principieel vastgesteld.

1. Hof van Alice (hof c op inplantingsplan)
Alice Van Meirvenne
°1912 - + 1993
  Schilder- en dichteres.

Alice Van Meirvenne had een grote liefde voor de natuur wat tot uiting kwam zowel in haar schilderwerken als in haar gedichten. Zij schreef ook veel gedichtjes voor kinderen. 
Deze laatsten noemden haar “tante Alice”.
Met deze naamgeving willen we verwijzen naar Alice Van Meirvenne om reden dat er in Haasdonk nog een kunstenaar is met dezelfde familienaam (Alfons Van Meirvenne) die mogelijks ooit ook in aanmerking zou kunnen komen voor een plein- of straatnaam. Bovendien zijn wij van mening dat de naam “Hof van Alice” poëtischer klinkt en zo beter  aansluit bij haar werk.


2. Cesarine Verschraegenstraat (straat B)
    °1877 – + 1962
    Zelfstandige vroedvrouw

Ze was één van de eerste gediplomeerde vroedvrouwen die haar studies heeft gedaan te Gent bij professor Daens. Als zelfstandige vroedvrouw was ze 33 jaar werkzaam in Haasdonk.
Tijdens deze periode heeft ze de helft of zelfs nog meer van de kinderen geboren in Haasdonk op de wereld helpen zetten. Ze heeft onschatbare diensten bewezen aan ontelbare moeders, vooral aan de armste die ze veelal gratis heeft geholpen. Zelf had ze negen kinderen, waarvan er twee vroegtijdig overleden aan tbc.
Haar echtgenoot was Stanislas Van Meirvenne, “suisse” in de kerk van Haasdonk.

3. Germaine Van Hoylandtstraat (straat A)
    °1901 - + 1964
    Gemeenteraadslid - Schepen 1932 – 1964 

Juffrouw Van Hoylandt werd bij de gemeenteraadsverkiezing van 1932 verkozen tot  gemeenteraadslid. In 1938 werd ze herkozen en neemt ze het schepenambt ononderbroken
op tot de kiezing van 1952. Na de kiezing van 1946 is ze dienstdoend burgemeester van Haasdonk in afwachting van het aanstellen van de nieuwe burgemeester in de loop van   1947. 

Na de kiezing van 1952 leidt ze telkens een nipte nederlaag bij het verkiezen van de  nieuwe schepenen. In 1958 ontving ze voor haar lange staat van dienst de Burgerlijke
Medaille 1e klas. Germaine bleef gemeenteraadslid tot haar dood in 1964. Ze kon terugblikken op een politieke carrière van meer dan dertig jaar.

Ze was een van de weinige vrouwen die in een gemeenteraad zetelden wat toen een  zeldzaamheid was.

Het openbaar onderzoek (23 juni 2021 tot 29 juli 2021) werd gesloten door het college zonder bezwaren of opmerkingen.

Mits akkoord van de raad worden de straatnamen "Hof van Alice", "Cesarine Verschraegenstraat "en "Germaine Van Hoylandtstraat" definitief vastgesteld


Juridische grond

gelet op het decreet lokaal bestuur
gelet op de wetgeving inzake straatnaamgeving

Adviezen

gemeentelijke cultuurraad Gunstig advies

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

de nieuwe straatnamen"Hof van Alice", Cesarine Verschraegenstraat "en "Germaine Van Hoylandtstraat"  voor de uitbreiding van Bunderhof definitief vast te stellen.