Terug
Gepubliceerd op 19/02/2021

2021_GR_00070 - Ten verzoeke van Groen: toetreden Regionale Landschappen Schelde-Durme - Advies

Gemeenteraad
di 23/02/2021 - 19:30 schouwburgzaal Ter Vesten
Datum beslissing:
2021_GR_00070 - Ten verzoeke van Groen: toetreden Regionale Landschappen Schelde-Durme - Advies 2021_GR_00070 - Ten verzoeke van Groen: toetreden Regionale Landschappen Schelde-Durme - Advies

Motivering

Inhoudelijke toelichting

Regionaal Landschap Schelde-Durme (RLSD) staat inwoners en verenigingen bij voor vragen en advies over natuur, landschap en erfgoed, zo kan er samen gebouw worden aan kwaliteitsvolle en duurzame landschappen. 
Aansluiten bij RLSD biedt een aantal niet te onderschatten voordelen: 

1. Bundelen van krachten en kennis

Als koepelorganisatie betrekt RLSD bij elk project zoveel mogelijk partners: gemeentebesturen, provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen, lokale verenigingen, enthousiaste inwoners… Door krachten en kennis te bundelen, bekom je een beter resultaat op maat van de streek en de lokale noden. 

2. Afstemming met alle landschapsactoren

Regionale Landschappen brengen alle landschapsactoren samen aan tafel en stemmen uiteenlopende noden op elkaar af. 

3.  Bovenlokale visies en wetgevingen 

In een regionaal landschap worden visies en wetgevingen van internationale, Europese, federale en regionale overheden omgezet in concrete acties op het terrein. 

4.  Efficiënte subsidiekanalen

Door verschillende subsidiekanalen in te zetten, worden de beschikbare middelen maximaal benut. 

5.  Respect voor de historische dimensie van het landschap

Enerzijds door natuurlijk erfgoed te herstellen of te herintroduceren, anderzijds zetten ze ook in op bouwkundig erfgoed. 

 

Het uiteindelijke resultaat wordt een mooier landschap en een sterkere streekidentiteit. Een zo hoog mogelijke kwaliteit van de open ruimte, zowel voor mens, plant en dier. 

 Het werkingsgebied van Regionaal Landschap Schelde-Durme strekt zicht uit over 22 gemeenten: Aalst, Berlare, Bornem, Buggenhout, Dendermonde, Destelbergen, Hamme, Kruibeke, Laarne, Lebbeke, Lede, Lokeren (vanaf 2021), Melle, Puurs-Sint-Amands, Sint-Niklaas, Sint-Gillis-Waas (vanaf 2021), Temse, Waasmunster, Wetteren, Wichelen, Zele en Zwijndrecht. Met steun van de Provincie Oost-Vlaanderen, de Provincie Antwerpen en haar 22 aangesloten gemeenten en steden werkt onze vereniging samen met vele partners aan projecten die landschap, natuur en erfgoed versterken. De gemeente Beveren is niet (meer) aangesloten bij een regionaal landschap. Een reden te meer om samen met andere gemeenten zich te versterken in de regio.

Hierbij onze vraag:

-           Wil de gemeente Beveren zich aansluiten bij Regionale Landschappen Schelde – Durme?

Juridische grond

huishoudelijk reglement gemeenteraad

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

op verzoek van Groen volgend punt te behandelen: toetreden Regionale Landschappen Schelde-Durme.