Terug
Gepubliceerd op 19/02/2021

2021_GR_00078 - Ten verzoeke van Open Vld: sluiting en verder invulling Station Beveren-Waas - Advies

Gemeenteraad
di 23/02/2021 - 19:30 schouwburgzaal Ter Vesten
Datum beslissing:
2021_GR_00078 - Ten verzoeke van Open Vld: sluiting en verder invulling Station Beveren-Waas - Advies 2021_GR_00078 - Ten verzoeke van Open Vld: sluiting en verder invulling Station Beveren-Waas - Advies

Motivering

Inhoudelijke toelichting

Op 1 februari ’21 besloot de NMBS om in het kader van een efficiëntere werking de loketten van het station Beveren-Waas te sluiten tegen eind 2021. Het loketpersoneel, dat niet alleen tickets verkoopt maar ook reizigers informeert zal hierbij verdwijnen. Daarnaast is hun aanwezigheid en de openingsuren van het loket jaar na jaar teruggeschroefd terwijl er wel besloten is om het station van Beveren op te waarderen tot mobiliteitsknooppunt. De aanwezigheid van een zaak of personeel zorgt immers ook voor de mogelijkheid om de wachtzaal open te houden en de sociale veiligheid van de reizigers.

“Bovendien merken we ook dat vele mensen een fysiek ticket willen kopen van een fysieke persoon achter een loket, al is het maar om meer uitleg te vragen over dienstregelingen en overstappen."  Er zijn echter tal van mogelijkheden van een handelszaak tot een publieke functie of een invulling met een sociaal karakter. Het belangrijkste is dat er iemand aanwezig is die mensen eventueel ook kan helpen of begeleiden bij de aankoop van een ticket via de automaat. 

Daarom hebben we volgende vragen voor het college: 

  • Hoe ver staan de gesprekken van de gemeente Beveren met de NMBS?
  • Welke functies ziet het college van burgemeester en schepenen om het station van Beveren in te vullen? 
  • Denken jullie eventueel aan een participatief project waarbij ook de buurtbewoners en in de bredere zin de volledige Beverse bevolking kan meedenken aan de invulling hiervan? 
  • Hoe ver staat het Routeplan 2030 binnen de vervoersregio Antwerpen? Welke veranderingen zijn er in het Routeplan sinds de laatste commissie van 25 juni 2020 en wat zijn de implicaties hiervan op Beveren?Juridische grond

huishoudelijk reglement gemeenteraad

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

op verzoek van Open Vld volgend punt te behandelen: sluiting en verder invulling Station Beveren-Waas.