Terug
Gepubliceerd op 18/01/2021

2021_GR_00016 - Opstart Gemeentelijk Beleidsplan Ruimte - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 26/01/2021 - 19:30 Raadzaal in het nieuw gemeentehuis, Gravenplein te Beveren
2021_GR_00016 - Opstart Gemeentelijk Beleidsplan Ruimte - Goedkeuring 2021_GR_00016 - Opstart Gemeentelijk Beleidsplan Ruimte - Goedkeuring

Motivering

Inhoudelijke toelichting

Inleiding

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd

  • te beslissen "tot opmaak van een gemeentelijk beleidsplan ruimte" voor Beveren in navolging van art. 2.1.11 van de VCRO;
  • het college de opdracht te geven de nodige maatregelen te treffen voor de opmaak en de vaststelling van het Gemeentelijk Beleidsplan Ruimte;

In de toelichting hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste informatie over een gemeentelijk beleidsplan ruimte:

  • waarom een gemeentelijk beleidsplan ruimte voor Beveren?
  • relatie structuurplanning, bestemmingsplannen, beleidsplan ruimte
  • wettelijk kader beleidsplan ruimte (inhoud, procedure, achtergrondinformatie)


Waarom een gemeentelijk beleidsplan ruimte voor Beveren?

Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van Beveren is (deels) achterhaald. De planhorizon is beperkt tot 2007, en er zijn bij de gemeente intenties/ideeën voor strategische projecten die strijdig zijn met de bepalingen van de structuurplannen. Een herziening van het structuurplan is aangewezen.

Gezien de wetgeving voorziet in een opvolger van het structuurplan, en enkel een gedeeltelijk herziening van het structuurplan nog mogelijk is wordt voorgesteld om te starten met de opmaak van een gemeentelijk beleidsplan ruimte voor Beveren. 


Een opvolger voor het structuurplan?

Tot op heden zijn de krijtlijnen van het ruimtelijk beleid vastgelegd in de ruimtelijke structuurplannen die zowel op Vlaams, provinciaal als gemeentelijk niveau zijn opgemaakt.

De 1e structuurplannen hadden een planhorizon tot 2007. Door middel van herzieningen is de planhorizon van het Ruimtelijk structuurplan Vlaanderen (RSV) en de planhorizon van het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan Oost-Vlaanderen (PRS) verlengd tot 2012 (met doorkijk tot 2020).

Het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS) van Beveren, goedgekeurd in 2006, werd nooit herzien en heeft bijgevolg een planhorizon tot 2007.

De structuurplannen vormen geen kader voor de toetsing van vergunningsaanvragen. Vergunningsaanvragen worden getoetst aan de bestemmingsplannen (gewestplan, APA, BPA, RUP). Om de bestemmingsplannen in overeenstemming te brengen met de visie van de structuurplannen dienen/kunnen ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) opgemaakt worden. Deze RUP’s mogen niet afwijken van de bepalingen van de structuurplannen.

Een structuurplan kan niet opgeheven worden. Ze kan wel (gedeeltelijk) vervangen worden door een nieuw structuurplan of door de opvolger van het structuurplan: het beleidsplan ruimte.

Op dit moment lijkt enkel nog een gedeeltelijke herziening van het structuurplan mogelijk (cfr. overgangsbepalingen uit de codextrein) of de opmaak van een volledig nieuw Gemeentelijk beleidsplan ruimte.

Wat is een beleidsplan ruimte?

Net zoals bij structuurplannen kunnen ook de Beleidsplannen Ruimte op 3 niveaus opgemaakt worden: Vlaanderen, provinciaal en gemeentelijk. Bijkomend is het ook mogelijk om een Intergemeentelijk Ruimtelijk Beleidsplan op te maken. Dit kan ook gedeeltelijk (strategische visie of beleidskader) zijn.

Het Ruimtelijk Beleidsplan bestaat uit een strategische visie en één of meer beleidskaders die samen het kader aangeven voor de gewenste ruimtelijke ontwikkeling. 

De strategische visie omvat een langetermijnvisie voor de ruimtelijke ontwikkeling. De strategische visie kan niet worden opgeheven, maar kan wel geheel of gedeeltelijk herzien worden. 

De beleidskaders bevatten de operationele beleidskeuzes voor de middellange termijn en actieprogramma’s voor een thema of gebiedsdeel. Het beleidskader schikt zich naar de strategische visie van het niveau in kwestie. Beleidskaders kunnen wel opgeheven worden (met inachtneming van de wettelijke bepalingen).

Het beleidsplan ruimte heeft veel meer vrijheden dan de structuurplannen waarbij de vorm en inhoud sterk was afgebakend.

Het beleidsplan ruimte (strategische visie/beleidskaders) heeft geen verordende kracht. 

Net zoals bij de structuurplannen mogen RUP’s (maar ook verordeningen, voorkeurs- en projectbesluiten) niet afwijken van de beleidskaders. 

Ook bij aanvragen van vergunningen voor eigen projecten mag de betreffende overheid (dus ook gemeenteraad, het college van burgemeester en schepen en de instelling die hieronder ressorteren) niet afwijken van deze beleidskaders. 

Procedure opmaak beleidsplan ruimte

De procedure voor de opmaak van het Ruimtelijk Beleidsplan is vrij gelijkaardig als deze voor de opmaak van een Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Er zal echter meer vooronderzoek nodig zijn, en bij opmaak van de strategische visie is mogelijks ook de opmaak van een planMER nodig wat de procedure zwaarder, langer maar ook minder voorspelbaar zal maken.

Net zoals bij RUP’s wordt ook hier veel aandacht geschonken aan inspraak en participatie van de bevolking.

Voor een meer gedetailleerd overzicht verwijzen we naar het stroomschema in bijlage.

Grosso modo zijn de volgende stappen te volgen:

  • conceptnota beleidsplan ruimte + kennisgeving planMER 
  • publieke raadpleging (conceptnota + kennisgeving planMER)
  • voorontwerp beleidsplan ruimte + ontwerp planMER
  • ontwerp beleidsplan ruimte
  • voorlopige vaststelling beleidsplan ruimte
  • openbaar onderzoek
  • definitief planMER
  • definitieve vaststelling beleidsplan ruimte

(Juridische) achtergrondinformatie

De juridische bepalingen omtrent de beleidsplannen ruimte zijn terug te vinden in meerdere decreten en/of uitvoeringsbesluiten:

  • VCRO, art. 2.2.1 t.e.m. art. 2.1.13
  • Het decreet houdende de wijziging van diverse bepalingen inzake ruimtelijke ordening, milieu en omgeving (08/12/2017) (Dit decreet is vooral belangrijk in functie van de overgangsbepalingen.)
  • Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van nadere regels voor de opmaak, de vaststelling en de herziening van ruimtelijke beleidsplannen en tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering in het kader van de regeling van de ruimtelijke beleidsplanning (Datum 30/03/2018)

Op de pagina “https://omgeving.vlaanderen.be/lokale-ruimtelijke-beleidsplanning” geeft de Vlaamse Overheid nog bijkomende informatie over lokale ruimtelijke beleidsplanning.

Juridische grond

Gelet op de VCRO, in bijzonder artikel 2.1.1. t.e.m. artikel 2.1.4 en artikel 2.1.11. tot en met artikel 2.1.13;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van nadere regels voor de opmaak, de vaststelling en de herziening van ruimtelijke beleidsplannen en tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering in het kader van de regeling van de ruimtelijke beleidsplanning;

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

een "gemeentelijk beleidsplan ruimte" voor Beveren te laten opmaken in navolging van art. 2.1.11 van de VCRO.

Artikel 2

het college de opdracht te geven de nodige maatregelen te treffen voor de opmaak en de vaststelling van het Gemeentelijk Beleidsplan Ruimte.