Terug
Gepubliceerd op 08/12/2020

2020_GR_00349 - Eerstelijnspsychologische functie _samenwerking CGG Waas en Dender - Goedkeuring

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
di 15/12/2020 - 19:30 raadzaal van het nieuw gemeentehuis, Gravenplein te Beveren
2020_GR_00349 - Eerstelijnspsychologische functie _samenwerking CGG Waas en Dender - Goedkeuring 2020_GR_00349 - Eerstelijnspsychologische functie _samenwerking CGG Waas en Dender - Goedkeuring

Motivering

Inhoudelijke toelichting

Hulpverleners in de eerste lijn worden, door een gebrek aan voldoende ambulante psychische hulpverlening, steeds meer geconfronteerd met de psychische kwetsbaarheid van hun cliënten. De huidige gezondheidscrisis verhoogt ook het aantal vragen naar ondersteuning hierin. 

Het Sociaal Huis wil initiatieven nemen om enerzijds de capaciteit van de ambulante psychische zorg te verhogen en anderzijds de expertise van hulpverleners op de eerste lijn te verhogen in hun werking met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Hiervoor wil het Sociaal Huis samenwerkingsverbanden opzetten tussen experten uit de geestelijke gezondheidszorg en hetalgemeen welzijnswerk (professionelen, mantelzorgers en vrijwilligers). De gemeente Beveren neemt hier een regierol op.

In een voorbereidend gesprek met het CGG, ter voorbereiding van een mogelijke samenwerkingsovereenkomst, werden de contouren van dit engagement besproken. De eerstelijnspsycholoog zou in dienst komen bij het CGG, maar ziet cliënten in het Sociaal Huis. De momenten zijn in te boeken door medewerkers van het OCMW via een online agendasysteem.

De psycholoog werkt halftijds waarvan 60 % direct contact met cliënten en 40% back office: overleg, contacten met andere hulpverleners, teamvergadering, administratie. Met 44 werkweken x aan 11 uur betekent dit 440 uur cliëntcontacten op jaarbasis.

Deze contacten zijn ‘eerstelijns’, met als doel een kortdurende begeleiding en/of psychoeducatie te geven (maximum vijf sessies). Indien er vervolgzorg nodig is in het CGG, bespreekt de psycholoog dit met het team van het CGG. Er wordt bekeken of dit op de wachtlijst kan of moet voorgenomen worden. De psycholoog is op vraag aanwezig op het teamoverleg in het Sociaal Huis.

We stellen voor om reeds in januari te starten met deze dienstverlening, vanaf het ogenblik dat het CGG hiertoe een eerstelijnspsycholoog heeft aangeworven. Stad Sint-Niklaas overweegt de andere halftijdse functie op te nemen, zodat een voltijdse psycholoog kan aangesteld worden.

Bij de start van de tewerkstelling wordt een loonkost van zes maanden uitbetaald aan het CGG, een tweede schijf wordt in het najaar 2021 uitbetaald. In geval de tewerkstelling voortijdig wordt beëindigd, wordt het niet-gebruikte saldo van de loonkost teruggestort door het CGG. Dit wordt vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. 


Het Sociaal Huis stelt voor de subsidie “Covid-19” voor de doelgroep van de OCMW aan te wenden. 

Juridische grond

KB van 13 mei 2020 houdende het invoeren van een subsidie “Covid-19” voor de doelgroep van de OCMW en gewijzigd bij KB van 3 juli 2020 (BS 9 juli 2020)

Besluit

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt eenparig het volgende besluit goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) Waas en Dender vzw, Parklaan 14B te Sint-Niklaas voor de oprichting van een eerstelijnspunt voor psychische hulpverlening in het Sociaal Huis van Beveren. Dit met een halftijdse eerstelijnspsycholoog, waarvan de kost op halfjaarlijkse basis door het lokaal bestuur wordt gefinancierd.

Artikel 2

de subsidie “Covid-19” voor de doelgroep van de OCMW (KB van 13 mei 2020, gewijzigd bij KB van 3 juli 2020 (BS 9 juli 2020)) hiervoor aan te wenden en dit aldus op te nemen in de eerstvolgende budgetwijziging. . 

Artikel 3

het vast bureau te belasten met de uitvoering van deze opdracht.