Terug
Gepubliceerd op 06/07/2021

2021_GR_00201 - Ten verzoeke van Groen: PFOS-verspreiding grondgebied Beveren - Advies

Gemeenteraad
di 29/06/2021 - 19:30 Raadzaal in het nieuw gemeentehuis, Gravenplein te Beveren
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Veerle Vincke, voorzitter; Marc Van de Vijver, burgemeester; Filip Kegels, schepen; Katrien Claus, schepen; Boudewijn Vlegels, schepen; Raf Van Roeyen, schepen; Dirk Van Esbroeck, schepen; Roger Heirwegh, raadslid; Werner Maes, raadslid; Johan Smet, raadslid; Andre Buyl, raadslid; Ernest Smet, raadslid; Marijke De Graef, raadslid; Ann Cools, raadslid; Issam Benali, raadslid; Lien Van Dooren, raadslid; Jens De Wael, raadslid; Dominique Tielens, raadslid; Karolien Weekers, raadslid; Stijn De Munck, raadslid; An Vermeulen, raadslid; Laura Staut, raadslid; Jeroen Verhulst, raadslid; Koen Maes, raadslid; Lientje De Schepper, raadslid; Annick Van de Vyver, raadslid; Kathleen De Schepper, raadslid; Méline Rovillard, raadslid; Katty Schelfhout, raadslid; Leen Van Laere, raadslid; Jan Creve, raadslid; Jozef Schelfhout; Jo Van Duyse, algemeen directeur

Afwezig

Inge Brocken, schepen

Verontschuldigd

Ingeborg De Meulemeester, schepen; Jan Van De Perre, raadslid

Secretaris

Jo Van Duyse, algemeen directeur

Voorzitter

Veerle Vincke, voorzitter
2021_GR_00201 - Ten verzoeke van Groen: PFOS-verspreiding grondgebied Beveren - Advies 2021_GR_00201 - Ten verzoeke van Groen: PFOS-verspreiding grondgebied Beveren - Advies

Motivering

Inhoudelijke toelichting

De laatste weken is het aantal verontrustende berichten met betrekking tot PFOS-verontreiniging in de werfzone van het Oosterweelproject en op het grondgebied Zwijndrecht niet meer bij te houden. Wetenschappelijk onderzoek van de UAntwerpen toonde aan dat de vervuiling van de 3M zich mogelijk tot 15 km van de site heeft verspreid. Dit betekent dat de vervuiling ook een impact zou hebben op een deel van het grondgebied van Beveren. Zowel burgers, die vaak zelf een moestuin of kippen hebben, als landbouwbedrijven die binnen de perimeter liggen willen - terecht - snel duidelijkheid over de mogelijke gevolgen van de vervuiling voor hun gezondheid en bedrijfsvoering.

 De gezondheid van de bevolking gaat voor op alles. Daar zijn we het allemaal over eens. Net daarom is er een blik nodig op verleden, heden en toekomst. Er is nood aan transparante correcte informatie op basis van wat reeds geweten is, er is nood aan duidelijkheid over de reeds gezette en geplande stappen en er zijn garanties nodig voor de volksgezondheid nu en in de toekomst. 

  1. Welke reeds uitgevoerde of geplande onderzoeken zijn er op dit moment? Vanaf wanneer zijn de resultaten beschikbaar en zal er in kaart kunnen gebracht worden waar de vervuiling op ons grondgebied mogelijks zorgwekkend is? 
  2. Wat moeten burgers en landbouwbedrijven doen met de gewassen van landbouwbedrijven binnen de risicozone, (klein)vee, eieren, melk, kaas,… en waar kunnen ze opgelopen schade melden?
  3. Kunnen burgers zelf bodemstalen laten nemen van hun (moes)tuin? 
  4. Welke stappen heeft de gemeente reeds gezet sinds het nieuws bekend is geraakt dat niet enkel het grondwater maar ook de bodem mogelijks vervuild zou zijn? Welke contacten zijn er ondertussen geweest of zijn gepland met Lantis, OVAM, Karl Vranken (die op vraag van de Vlaamse regering de aanpak van de PFOS-verontreiniging coördineert), kabinet Demir, kabinet minister Beke, het Agentschap Zorg en Gezondheid en het Federaal Agentschap van Voedselveiligheid van de Voedselketen?
  5. Er werd PFAS gebruikt in blusschuim bij de brandweer. Is dat nog steeds het geval? Is er mogelijke historische vervuiling hierdoor op de site van de brandweer? Welke initiatieven neemt het bestuur hiervoor? 
  6. Hoe zal de gemeente de gezondheid van haar inwoners beschermen voor risico’s in de toekomst wetende dat PFAS zich vanaf lozing via verschillende routes kan verspreiden in het milieu: de uitloging van grond naar grondwater, vervolgens de verspreiding via grondwater; de verspreiding via de lucht en de depositie in de bodem of het oppervlaktewater; de verspreiding door verontreinigd slib, grondverzet of baggeren. 
  7. Is de gemeente van plan om juridische stappen te ondernemen tegen 3M? 
  8. Op welke momenten en via welke kanalen heeft de gemeente informatie ontvangen over mogelijke PFOS-vervuiling op eigen grondgebied? Kan er een tijdlijn gegeven worden ter informatie?
  9. Was de gemeente de voorbije jaren op de hoogte van de vervuiling in de naburige gemeenten? Waren er rapporten ter beschikking? Werd de gemeente geïnformeerd door ministers in huidige of vorige legislatuur of door partijvoorzitters die in 2017 reeds op de hoogte werden gebracht van de vervuiling?
  10. Welke lessen trekt de gemeente uit de huidige actualiteit? 

Juridische grond

huishoudelijk reglement gemeenteraad

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

op verzoek van Groen volgend punt te behandelen: PFOS-verspreiding grondgebied Beveren.