Terug
Gepubliceerd op 06/07/2021

2021_GR_00202 - Ten verzoeke van Vooruit: gemeentelijke aanpak van de PFOS-vervuiling - Advies

Gemeenteraad
di 29/06/2021 - 19:30 Raadzaal in het nieuw gemeentehuis, Gravenplein te Beveren
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Veerle Vincke, voorzitter; Marc Van de Vijver, burgemeester; Filip Kegels, schepen; Katrien Claus, schepen; Boudewijn Vlegels, schepen; Raf Van Roeyen, schepen; Dirk Van Esbroeck, schepen; Roger Heirwegh, raadslid; Werner Maes, raadslid; Johan Smet, raadslid; Andre Buyl, raadslid; Ernest Smet, raadslid; Marijke De Graef, raadslid; Ann Cools, raadslid; Issam Benali, raadslid; Lien Van Dooren, raadslid; Jens De Wael, raadslid; Dominique Tielens, raadslid; Karolien Weekers, raadslid; Stijn De Munck, raadslid; An Vermeulen, raadslid; Laura Staut, raadslid; Jeroen Verhulst, raadslid; Koen Maes, raadslid; Lientje De Schepper, raadslid; Annick Van de Vyver, raadslid; Kathleen De Schepper, raadslid; Méline Rovillard, raadslid; Katty Schelfhout, raadslid; Leen Van Laere, raadslid; Jan Creve, raadslid; Jozef Schelfhout; Jo Van Duyse, algemeen directeur

Afwezig

Inge Brocken, schepen

Verontschuldigd

Ingeborg De Meulemeester, schepen; Jan Van De Perre, raadslid

Secretaris

Jo Van Duyse, algemeen directeur

Voorzitter

Veerle Vincke, voorzitter
2021_GR_00202 - Ten verzoeke van Vooruit: gemeentelijke aanpak van de PFOS-vervuiling - Advies 2021_GR_00202 - Ten verzoeke van Vooruit: gemeentelijke aanpak van de PFOS-vervuiling - Advies

Motivering

Inhoudelijke toelichting

Vooruit Beveren kijkt met verbijstering naar de manier waarop de PFOS-saga zich ontrolt in onze achtertuin. Het is een kroniek van een decennialang aangekondigd en desondanks onder de mat geveegd gezondheidsdrama. Vanaf de jaren zeventig tot 2000 produceerde 3M het chemisch onafbreekbare product PFOS. Tot ver in de omgeving van 3M raakte de bodem vervuild. PFOS stapelt zich op in alles wat groeit, ook in mensen. Tal van verhoogde gezondheidsrisco’s zijn het gevolg.

Alhoewel de schadelijke vervuiling al twintig jaar bekend is, zijn wij als inwoners van de streek nooit deftig geïnformeerd over de gezondheidsrisico’s en eventuele voorzorgsmaatregelen. Het stof is pas beginnen opwaaien door de noodzakelijke graafwerken voor het Oosterweelproject.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid vaardigde 4 sets van voorzorgsmaatregelen uit: een set voor een perimeter van 0 tot 1,5 km, van 1,5 tot 5 km, van 5 tot 10 km en voor gans Vlaanderen. Bedoeling is om al wie in zo een perimeter woont te beschermen tegen blootstelling aan PFOS. En dit in afwachting van meer meetresultaten over de verspreiding en concentratie van en meer kennis over de gezondheidseffect van langdurige blootstelling aan deze ‘eeuwige chemicaliën’.

Daarnaast onderzoekt het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) of het ook nodig is maatregelen te treffen voor groenten, fruit, zuivel, vlees, … wat landbouwers hier produceren bestemd voor de handel.

Zowel de inwoners van Beveren als de landbouwers hebben een grote nood aan duidelijkheid. We danken het gemeentebestuur voor de bezorging  van de bewonersbrief die tot op straatniveau verhelderde wie in welke perimeter rond 3M woont. Samen met het bestuur kijken we ook uit naar de resultaten van de bijkomende metingen die het bestuur heeft aangevraagd. Vooruit Beveren blijft echter met volgende vragen zitten aan het gemeentebestuur:

  • Tegen wanneer kunnen de inwoners beschikken over gedetailleerde meetresultaten van de intensiteit van de contaminatie tot op niveau van hun woonst / tuin?
  • Tegen wanneer kunnen land- en tuinbouwers verheldering krijgen over de contaminatie van hun gronden en de gevolgen voor hun handel?

Daarnaast wil Vooruit Beveren het gemeentebestuur vragen om:

  • Er bij OVAM (Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) op aan te dringen om de huidige bouwkundige maximumwaarden voor PFOS in grond (= 70 microgram per kilogram) aan te scherpen op basis van het meest recente wetenschappelijk onderzoek.
  • Aan OVAM te vragen een meer gedetailleerde contaminatie-analyse te maken voor gans de gemeente tot op perceelniveau.
  • Aan het Agentschap Zorg en Gezondheid te vragen een meer gedetailleerde risicoanalyse te maken
  • Contact op te nemen met de Oosterweel-bouwheer Lantis met de vraag of er al vervuilde PFOS-grond na verdunning hergebruikt werd op grondgebied Beveren en met een verbod om dit alsnog te doen.
  • Een speciale en breed te volgen commissie te organiseren met een voorstelling van update van de meetresultaten van de PFOS-vervuiling en mogelijke aanpak hiervan en dit met o.a. externe deskundigen van 3M, OVAM, Agentschap Zorg en Gezondheid en het kabinet van minister Demir.

Juridische grond

huishoudelijk reglement gemeenteraad

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

op verzoek van Vooruit volgend punt te behandelen: gemeentelijke aanpak van de PFOS-vervuiling.