Terug
Gepubliceerd op 06/07/2021

2021_RMW_00028 - Wijziging rechtspositieregeling: deeltijdse werkhervatting voor statutaire personeelsleden in disponibiliteit - Goedkeuring

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
di 29/06/2021 - 19:30 Raadzaal in het nieuw gemeentehuis, Gravenplein te Beveren
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Veerle Vincke, voorzitter raad; Marc Van de Vijver, burgemeester; Filip Kegels, schepen; Katrien Claus, schepen; Boudewijn Vlegels, schepen; Raf Van Roeyen, schepen; Inge Brocken, schepen; Dirk Van Esbroeck, schepen; Roger Heirwegh, raadslid; Werner Maes, raadslid; Johan Smet, raadslid; Andre Buyl, raadslid; Ernest Smet, raadslid; Marijke De Graef, raadslid; Ann Cools, raadslid; Issam Benali, raadslid; Lien Van Dooren, raadslid; Jens De Wael, raadslid; Dominique Tielens, raadslid; Karolien Weekers, raadslid; Stijn De Munck, raadslid; An Vermeulen, raadslid; Laura Staut, raadslid; Jeroen Verhulst, raadslid; Koen Maes, raadslid; Lientje De Schepper, raadslid; Annick Van de Vyver, raadslid; Kathleen De Schepper, raadslid; Méline Rovillard, raadslid; Katty Schelfhout, raadslid; Leen Van Laere, raadslid; Jan Creve, raadslid; Jozef Schelfhout; Jo Van Duyse, algemeen directeur

Verontschuldigd

Ingeborg De Meulemeester, schepen; Jan Van De Perre, raadslid

Secretaris

Jo Van Duyse, algemeen directeur

Voorzitter

Veerle Vincke, voorzitter raad
2021_RMW_00028 - Wijziging rechtspositieregeling: deeltijdse werkhervatting voor statutaire personeelsleden in disponibiliteit - Goedkeuring 2021_RMW_00028 - Wijziging rechtspositieregeling: deeltijdse werkhervatting voor statutaire personeelsleden in disponibiliteit - Goedkeuring

Motivering

Inhoudelijke toelichting

Het huidig Besluit Vlaamse Regering rechtspositieregeling voorziet geen mogelijkheid om een combinatie toe te laten van disponibiliteit en deeltijdse werkhervatting.

Wanneer een vastbenoemde medewerker afwezig is wegens ziekte en de ziektedagen zijn uitgeput, valt deze medewerker terug op 60% van zijn loon (=disponibiliteit).

Deze status van non-activiteit is wettelijk (nog) niet te combineren met een deeltijdse/progressieve werkhervatting.

In afwachting van een aanpassing van het besluit (door de Vlaamse Regering), wordt voorgesteld om de rechtspositieregeling wijzigen.

Waarbij een statutair personeelslid maximaal gedurende 6 maanden op de hele loopbaan gebruik kan maken van de deeltijdse werkhervatting (dienstvrijstelling in het kader van deeltijdse werkhervatting).
De periode dat de persoon in kwestie niet werkt, wordt dan gelijkgesteld met een vorm van dienstactiviteit en wordt aan 100% betaald.

De deeltijdse werkhervatting dient steeds door de arbeidsgeneesheer goedgekeurd te worden en periodiek geëvalueerd/opgevolgd te worden door de arbeidsgeneesheer.

De minimumperiode van opname is telkens één maand en de maximale duur van 6 maanden geldt onafhankelijk de prestatiebreuk/aanstellingsbreuk (50%/...).

Het voorstel werd voorgelegd aan de syndicale organisaties op 27 april 2021 met een protocol van akkoord tot gevolg.

Juridische grond

nvt

Besluit

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt eenparig het volgende besluit goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

akkoord te gaan om volgend artikel toe te voegen in de rechtspositieregeling specifiek:

art. 200 §3

Indien het statutair personeelslid een deeltijdse werkhervatting wenst aan te vragen, maar de ziektedagen uitgeput zijn, kan de medewerker beroep doen op dienstvrijstelling in het kader van deeltijdse werkhervatting. Hierbij kan het statutair personeelslid maximaal gedurende 6 maanden op de hele loopbaan gebruik kan maken van de deeltijdse werkhervatting.

De periode dat het personeelslid niet werkt, wordt gelijkgesteld met dienstactiviteit en wordt aan 100% betaald.

De deeltijdse werkhervatting dient steeds door de arbeidsgeneesheer goedgekeurd te worden en periodiek geëvalueerd/opgevolgd te worden door de arbeidsgeneesheer.

De minimumperiode van opname is telkens één maand en de maximale duur van 6 maanden geldt onafhankelijk de prestatiebreuk/aanstellingsbreuk (50%/...).