Terug
Gepubliceerd op 08/09/2021

2021_GR_00247 - Ten verzoeke van Vooruit: management van fluviaal overstromingsrisico in Beveren - Advies

Gemeenteraad
di 31/08/2021 - 19:30 Raadzaal in het nieuw gemeentehuis, Gravenplein te Beveren
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Veerle Vincke, voorzitter; Marc Van de Vijver, burgemeester; Filip Kegels, schepen; Katrien Claus, schepen; Boudewijn Vlegels, schepen; Raf Van Roeyen, schepen; Ingeborg De Meulemeester, schepen; Inge Brocken, schepen; Dirk Van Esbroeck, schepen; Roger Heirwegh, raadslid; Werner Maes, raadslid; Johan Smet, raadslid; Andre Buyl, raadslid; Ernest Smet, raadslid; Marijke De Graef, raadslid; Issam Benali, raadslid; Lien Van Dooren, raadslid; Jens De Wael, raadslid; Dominique Tielens, raadslid; Jan Van De Perre, raadslid; Karolien Weekers, raadslid; Stijn De Munck, raadslid; Laura Staut, raadslid; Jeroen Verhulst, raadslid; Koen Maes, raadslid; Lientje De Schepper, raadslid; Annick Van de Vyver, raadslid; Kathleen De Schepper, raadslid; Méline Rovillard, raadslid; Katty Schelfhout, raadslid; Leen Van Laere, raadslid; Jan Creve, raadslid; Jozef Schelfhout; Jo Van Duyse, algemeen directeur

Verontschuldigd

Ann Cools, raadslid; An Vermeulen, raadslid

Secretaris

Jo Van Duyse, algemeen directeur

Voorzitter

Veerle Vincke, voorzitter
2021_GR_00247 - Ten verzoeke van Vooruit: management van fluviaal overstromingsrisico in Beveren - Advies 2021_GR_00247 - Ten verzoeke van Vooruit: management van fluviaal overstromingsrisico in Beveren - Advies

Motivering

Inhoudelijke toelichting

Op 28 juni 2021 organiseerde het bestuur nog een Gemeenteraadscommissie Waterbeheer, waarvoor dank. Klemtoon lag op het inschatten en omgaan met pluviaal overstromingsrisico en droogte. In het licht van de recente fluviale overstromingen in Wallonië en Limburg vindt Vooruit Beveren het opportuun dat de gemeenteraad zich ook een heldere kijk verschaft op de kans dat Beveren te kampen krijgt met fluviale overstromingen en overstromingen te wijten aan wateropstuwing op de Schelde bij uitzonderlijk stormtij 

Tot in de twintigste eeuw had onze streek hier geregeld mee te kampen. In Kallo en Melsele herinnert de oudere generatie zich nog levendig de immense waterellende van 1953… Sinds die rampzalige storm is er gelukkig stevig geïnvesteerd in stormbeveiliging. De zeedijken werden op Sigmahoogte gebracht en In het kader van het geactualiseerde Sigmaplan werden er diverse  gecontroleerde overstromingsgebieden (‘GOG’s’) aangelegd. Denk aan dat van Kruibeke-Bazel-Rupelmonde en het Hedwige-Prosperpolder-project. Sindsdien zorgt de klimaatverandering echter ook voor steeds extremere weersfenomenen. Dit zorgt niet alleen voor meer kans op pluviale maar ook op fluviale overstromingen en overstromingen vanuit de zee. Voorbije maanden werden verschillende regio’s in Wallonië en Limburg geconfronteerd met zware fluviale overstromingen. Henk Ovink, de Nederlandse waterspecialist die van president Obama de titel ‘Henk the Water Guy’ kreeg, windt er in Knack van 28/07/2021 geen doekjes om: “Catastrofes zoals die van midden juli, waarbij in ons land 40 mensen omkwamen, zullen steeds vaker voorkomen.” In regio Beveren kwamen we er deze keer goed van af.

Eens om de zoveel jaar leidt een combinatie van sterke westenwinden met springtij en hoge voorspelde astronomische hoogwaters echter tot ‘Gevaarlijk Stormtij’ in het Zeescheldebekken. Wanneer dit ook nog eens voorafgegaan wordt door een periode van grote neerslaghoeveelheden vergroot dit ook in regio Beveren het overstromingsrisico. Alhoewel de kans op dit soort overstroming lager is dan wateroverlast door overvloedige regen, dienen we voor ogen te houden dat de impact hiervan immens zou zijn mocht zich dit voordoen.  Ovink: “Het moet de prioriteit zijn van alle overheden over de hele wereld om zich voor te bereiden op een toekomst van extremen en onzekerheden.” Vermits vroegtijdige overstromingsbestrijding veel menselijk leed bespaart en vele malen goedkoper is dan het omgaan met waterellende getuigt het van verantwoordelijkheidszin wanneer de raad zich grondig informeert over deze thematiek.


We hebben hierbij de volgende vragen:

1. Welke factoren van klimaatverandering beïnvloeden de waarschijnlijkheid dat een overstroming te wijten aan wateropstuwing op de Zeeschelde zich voordoet in het Beverse? Stijgende zeespiegel? Verhoogde kans op stormen? …?

2. Op welke wijze werd de invloed van deze factoren tot nu toe meegenomen in de gebruikte modellen om een inschatting van deze waarschijnlijkheid op overstroming te maken?

3. Vergroot of verkleint de havenontwikkeling op Linkeroever de kans van voorkomen van een overstroming? Zou de aanleg van het nieuwe dok een bijkomend effect kunnen meebrengen?

4. Hoe groot is de huidige beschermingsgraad tegen overstromingen gezien de huidige stand van de uitvoering van het geactualiseerde Sigmaplan en dit in termen van ‘bescherming tegen stormen die zich tot eens om de x jaar voordoen?

5. Mocht dit soort overstroming zich voordoen, hoe wordt de impact hiervan dan ingeschat in het Beverse: menselijk, maatschappelijk, op milieu, financieel?

6. Welke beschermingsgraad wil men halen tegen 2030? 2050?

7. Welke werken voorziet men om dit te halen?

8. Zoekt men ter bescherming van Antwerpen nog naar bijkomend gecontroleerd overstromingsgebied stroomafwaarts van de stad? En, zo ja, zoekt men dan op linker- of rechteroever?


Vooruit Beveren vraagt het bestuur om een gemeenteraadscommissie overstromingsrisico-management te organiseren om op deze vragen een antwoord te krijgen. En hierop experten uit te nodigen die voor Beveren een risicoanalyse kunnen brengen van de waarschijnlijkheid dat er zich hier een overstroming voordoet te wijten aan wateropstuwing op de Zeeschelde bij zwaar stormtij gekoppeld aan een inschatting van de impact hiervan op Beveren.


Juridische grond

huishoudelijk reglement gemeenteraad

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

op verzoek van Vooruit volgend punt te behandelen: management van fluviaal overstromingsrisico in Beveren