Terug
Gepubliceerd op 08/09/2021

2021_GR_00237 - Retributiereglement UiTPAS Reynaert - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 31/08/2021 - 19:30 Raadzaal in het nieuw gemeentehuis, Gravenplein te Beveren
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Veerle Vincke, voorzitter; Marc Van de Vijver, burgemeester; Filip Kegels, schepen; Katrien Claus, schepen; Boudewijn Vlegels, schepen; Raf Van Roeyen, schepen; Ingeborg De Meulemeester, schepen; Inge Brocken, schepen; Dirk Van Esbroeck, schepen; Roger Heirwegh, raadslid; Werner Maes, raadslid; Johan Smet, raadslid; Andre Buyl, raadslid; Ernest Smet, raadslid; Marijke De Graef, raadslid; Issam Benali, raadslid; Lien Van Dooren, raadslid; Jens De Wael, raadslid; Dominique Tielens, raadslid; Jan Van De Perre, raadslid; Karolien Weekers, raadslid; Stijn De Munck, raadslid; Laura Staut, raadslid; Jeroen Verhulst, raadslid; Koen Maes, raadslid; Lientje De Schepper, raadslid; Annick Van de Vyver, raadslid; Kathleen De Schepper, raadslid; Méline Rovillard, raadslid; Katty Schelfhout, raadslid; Leen Van Laere, raadslid; Jan Creve, raadslid; Jozef Schelfhout; Jo Van Duyse, algemeen directeur

Verontschuldigd

Ann Cools, raadslid; An Vermeulen, raadslid

Secretaris

Jo Van Duyse, algemeen directeur

Voorzitter

Veerle Vincke, voorzitter
2021_GR_00237 - Retributiereglement UiTPAS Reynaert - Goedkeuring 2021_GR_00237 - Retributiereglement UiTPAS Reynaert - Goedkeuring

Motivering

Inhoudelijke toelichting

Ter vervanging van de vrijetijdspas is een nieuw initiatief opgezet in de vorm van de UiTPAS Reynaert.

Wat is UiTPAS ?

UiTPAS is een spaar- en voordelenprogramma dat vrijetijdsparticipatie stimuleert en deelnemers op een ongedwongen, soms ludieke manier uitnodigt om ook eens over het muurtje te kijken en deel te nemen aan activiteiten waaraan hij of zij op het eerste gezicht niet zou denken. Per deelname aan een UiTPAS-activiteit ontvangt iemand een punt op zijn kaart. Deze punten kunnen worden omgewisseld voor bijvoorbeeld korting op een activiteit, een gratis ticket of cadeau. Vandaag sparen en ruilen al meer dan 200.000 pashouders bij meer dan 2.200 verschillende vrijetijdsorganisaties die UiTPAS aanvaarden in verschillende regio's. 

Mensen in armoede krijgen extra aandacht met UiTPAS. Zij ontvangen bovenop de spaar- en ruilmogelijkheden een structurele korting op UiTPAS-activiteiten. Die kortingen zijn enkel geldig in de eigen regio. Momenteel is Beveren de trekker van de UiTPAS-regio Reynaert en is Zwijndrecht reeds toegetreden tot deze regio. Andere buurgemeenten (Stekene, Sint-Gillis-Waas, Kruibeke) volgen wellicht volgend jaar of in 2023. 

De uitrol van de UitPAS in onze gemeente is opgenomen in het bestuursakkoord en in het MJP vervat als een prioritaire actie.

UiTPAS versus Vrijetijdspas ?

Essentieel aan de UiTPAS is de bijzondere aandacht voor mensen in armoede die, naast en bovenop het gewone spaar- en voordelenprogramma, ook automatisch recht hebben op een structurele korting bij elk vrijetijdsaanbod (jeugd, sport, cultuur, evenement…) dat het UiTPASlabel draagt: het zgn. kansentarief, gebaseerd op het principe van solidaire kostendeling. De gemeente Beveren koos voor een 20 (gebruiker) / 10 (aanbieder)/ 70 (gemeente)-verdeling wat betekent dat mensen met het kansentarief kunnen deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten met een korting van 80%. Dat is ook de huidige geldende korting van de gemeentelijke vrijetijdspas.

Omdat de UiTPAS met kansentarief er net hetzelfde uitziet als de gewone UiTPAS valt het stigmatiserende karakter weg, en wordt de drempel om de kaart boven te halen verlaagt. Bovendien moet de UiTPAS in tegenstelling tot de Vrijetijdspas niet ieder jaar opnieuw aangevraagd worden, maar wordt deze automatisch verlengd zolang de pashouder aan de voorwaarden voldoet.

De criteria om in aanmerking te komen voor de UiTPAS met kansentarief zijn dezelfde criteria die van toepassing waren om in aanmerking te komen voor een Vrijetijdspas. Zij zijn opgenomen in het retributiereglement. De gegarandeerde korting is opgenomen in de individuele overeenkomsten met de aanbieders. Bijgevolg kan het bestaande reglement over de Vrijetijdspas opgeheven worden, zonder dat dit afbreuk doet aan de rechten en voordelen die hieraan verbonden zijn.

Retributie

Vanuit de coördinerende Vlaamse ondersteunende vzw Publiq wordt afgeraden de pas gratis uit te delen. Een beperkte aankoopprijs verhoogt de waarde van de kaart en genereert inkomsten die kunnen gebruikt worden om de UiTPAS te blijven promoten en levendig te houden. Conform met wat de meeste andere UiT-regio's doen stellen wij volgende verkoopprijs voor:

- UiTPAS volwassenen vanaf 26 jaar: 5 EUR
- UiTPAS kinderen en jongeren tot 26 jaar: 2 EUR
- UiTPAS aan kansentarief: * volwassenen vanaf 26 jaar: 1 EUR
                                            * kinderen en jongeren tot 26 jaar: gratis

In het reglement is ook een tarief van 1 EUR opgenomen voor de vervanging van de UITPAS bij verlies of beschadiging.

Het college kan beslissen om voor specifieke doelgroepen die in aanmerking komen voor de UiTPAS met kansentarief de UiTPAS gratis aan te bieden. 


Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het reglement omtrent de afgifte van de UiTPAS Reynaert goed te keuren zoals voorgesteld in bijlage. 

Juridische grond

Decreet van het Lokaal Bestuur van 22 december 2017

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

het 'Reglement aangaande de organisatie van de Vrijetijdspas' van 29 april 2014 op te heffen.

Artikel 2

het retributiereglement op de afgifte van de UiTPAS Reynaert goed te keuren zoals voorgesteld in bijlage.